• România apare des în listele străinilor de vizită. Acum apare și pe lista de pensionare.
  • Forbes vorbește despre criza pensionarilor din America. Tot mai mulți vor să plece în alte țări.
  • Lista ia în vedere nu numai costul de trai, ci și calitatea vieții, costul serviciilor de sănătate și frumusețea locurilor.

Peste tot a ajuns inflația. Boomerii fug din America din cauza costurilor de trai și ușor-ușor ajung și în Europa. Numărul americanilor care doresc să se stabilească în străinătate s-a triplat în ultimii 30 de ani, conform unui sondaj din 2024.

Recent, Forbes a răspuns la acest fenomen migrator printr-un top al celor mai „convenabile” țări europene în care să te pensionezi cu un portofel american.

Cu bune și cu rele

Cap de listă este chiar România, care se numără „printre țările care apar aproape în unanimitate pe listele celor mai accesibile țări europene. Peisaje uimitoare, orașe pitorești și colorate se adaugă la un stil de viață foarte comod.” conform revistei americane.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Nu se vorbește numai de bine, bineînteles, primim și un reminder la ceva ce știm prea bine: „Deși face parte din U.E., România nu utilizează moneda euro, ceea ce este considerat de unii ca fiind unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară. Cu toate acestea, corupția la diferite niveluri ale guvernului rămâne ridicată.”

Pe lângă România, găsim și Portugalia, Cehia, Bulgaria și Spania.

Europa, cu de toate

Continuarea visului american pare să fie pensionarea în afară.

Articolul nu vorbește doar de cât de ieftină este o țară, ci și de beneficiile de a trăi în ea, cum ar fi calitatea vieții, costul serviciilor de sănătate, frumusețea locurilor.

Spre exemplu, Portugalia este foarte populară datorită costurilor reduse, climei calde și accesului la ocean, cu un buget lunar de aproximativ 1.200 euro, mai ales în afara Lisabonei, scrie Forbes. Între timp, Cehia oferă un trai confortabil cu un buget de aproximativ 950 euro pe lună, iar peisajul frumos și costurile mici fac din această țară o destinație atractivă.

Bulgaria este una dintre cele mai ieftine țări din Europa, oferind un buget de trai de la 600 de euro pe lună, iar costurile pentru locuințe și transport sunt foarte mici.

Iar, pe final, Spania oferă o viață relaxată și o cultură bogată, la un preț ceva mai scump, cu un buget de pensionare în jur de 2.000-2.200 dolari pe lună. Deși locurile turistice au început să se confrunte cu probleme legate de supraturism, menționează revista de afaceri.

Citește și