• Canada introduce un tarif de 100% pentru vehiculele electrice din China.
  • China consideră măsura drept „protecționism” și cere Canadei să renunțe.
  • SUA și UE acuză China de practici comerciale neloiale.

Din data de 1 octombrie, Canada va aplica un tarif de 100% pentru vehiculele electrice produse în China, ca răspuns la acuzațiile de subvenționare a industriei auto chineze, care ar crea un avantaj competitiv incorect. Pe 15 octombrie, vor fi introduse taxe suplimentare de 25% pentru oțel și aluminiu din aceeași țară. Beijingul a criticat aceste măsuri, calificându-le drept „protecționism comercial” și cere o retragere imediată. În acest context, marii producători auto globali, precum Tesla, evaluează cu atenție efectele asupra operațiunilor lor.

Ce impact vor avea toate aceste măsuri luate împotriva constructorilor din China?

Momentan va crește avantajul competitiv al constructorilor din SUA și Europa, ceea ce va lăsa o perioadă de timp în care acești constructori să beneficieze de un avantaj. Până acum, chinezii au investit foarte mult în vehiculele electrice. Dar aceștia nu respectă standardele de mediu pe care le avem în Europa, iar acest lucru reprezintă un avantaj foarte mare pentru ei. Așadar, toate lucrurile trebuie într-un fel compensate prin astfel de măsuri fiscale.

Cum vor reacționa producătorii globali precum Tesla?

Vor exista proteste pentru că sunt măsuri luate „peste noapte”. În acest sens, vor exista multe pierderi pentru cel puțin câteva luni, dacă nu chiar un an sau doi.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Citește și