• Cluj-Napoca are cele mai mari prețuri imobiliare, urmat de București.
  • Apartamentele s-au scumpit cu 14% față de anul trecut.
  • Aproape 46% dintre cererile de credit ipotecar din București provin de la femei.

Cumpărarea unei locuințe este una dintre deciziile financiare importante din viața fiecăruia dintre noi, dar cât costă, de fapt, visul de a avea un aparatament sau o casă?

În România, prețurile variază semnificativ de la un oraș la altul, iar analiza recentă a creditelor ipotecare scoate la iveală sumele pe care suntem dispuși să le investim.

De la Cluj-Napoca, unde prețurile au atins cote record, până la Constanța, unde accesibilitatea este la ordinea zilei, fiecare oraș are povestea lui.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Care sunt orașele cu cele mai mari tranzacții imobiliare?

„Piața imobiliară din România este foarte puternică acum, mai ales în Cluj, unde prețurile pe metru pătrat deja țin să depășească 3.000 de euro pentru apartamentele noi care sunt pe zona de centru. 

La apartamentele vechi, prețurile pe metru pătrat sunt puțin mai micuțe, undeva în jur de 2.000-2.100 de euro pe metru pătrat. Să știți că nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos, pentru că în București avem foarte multe proprietății istorice, foarte frumoase, care costă milioane de euro. 

Chiar ne uitam acum în portalul nostru imobiliar și vedeam că există niște vile care depășesc 9.000 de euro pe metru pătrat, dar acestea sunt niște excepții de la regulă. În general, prețurile în București, prețul mediu pe metru pătrat este undeva în jur de 1.700 de euro, dar în anumite zone, pentru că știți locație, locație, locație, ajungem și la peste 3.000 de euro pe metru pătrat.

Constanța, Mamaia Nord, zonele de lângă litoral, au prețuri începând de la 1.200 de euro pe metru pătrat, iar în ansamblurile rezidențiale de lux, prețurile pe metru pătrat depășesc 1.700 de euro pe metru. 

Dar depinde de ceea ce ne dorim, dacă vrem să fie doar ca o investiție sau vrem să fie efectiv casa noastră de vacanță. În Brașov, prețurile sunt în jur de 2.200 de euro pe metru pătrat, mă refer la prețurile cele mai mari, în rest sunt undeva în jur de 1.600 de euro pe metru.

Ca și creștere, dacă ar fi să vorbim de procente, în Cluj avem o creștere foarte mare de peste 14%, în timp ce în București lucrurile nu stau chiar așa, chiar au scăzut undeva la 5% creșterea, față de 7-10% cu cât ne obișnuisem noi în anii precedenți. 

Dar totodată, dacă ar fi să fac o paralelă între 2014 și 2024, de să iau undeva la 10 ani, să știți că prețurile au crescut cu peste 74% în București. Și cu toate astea tot există o cerere destul de mare”, a declarat Costina Petrescu, analist imobiliar, pentru Aleph News.

La ce ne uităm când vrem să cumpărăm un apartament sau o casă?

„Potențialii cumpărători în momentul de față sunt foarte, foarte atenți și când vor să fac o achiziție, nu se mai uită numai la partea de preț, ci se uită la partea de facilități.

Primordială este locația, asta este clar. Caută o locație care să fie undeva foarte aproape de școli, de centrele universitare, de partea de comercial, poate chiar și spitale, să aibă tot în jurul lor, iar pentru asta sunt dispuși să plătească mult mai mult. 

Pe lângă asta își doresc să treacă pe partea aceasta de eficiență energetică, faptul pentru care se uită, dacă vorbim de case, la panouri fotovoltaice, poate chiar vorbim și de ansamblurile rezidențiale mari, se uită și la partea în care poate cheltuielile comune să fie acoperite din aceste panouri fotovoltaice care sunt dispuse pe acoperișul blocurilor.

Sunt foarte dispuși să meargă către zona aceasta modernă și smart home-ul, toate sistemele acestea de smart home îi atrag foarte tare, pentru că pot fi plecați oricând, dar ei știu exact ce se întâmplă în casa lor, pot să pornească toate lucrurile înainte ca ei să ajungă acasă. 

Este cumva și o chestie de comoditate, dar este și o aliniere la vremurile pe care le trăim”, a declarat Costina Petrescu, analist imobiliar, pentru Aleph News.

Citește și