• „În termeni simpli, career cushioning înseamnă să te gândești înainte și să ai un plan de rezervă pentru următorul pas în carieră, pentru a te proteja de un eventual șomaj”, spune Amy Wilkinson, career coach.
  • Wilkinson recomandă să aflați care sunt punctele forte și abilitățile unice pe care le aveți.
  • Următorul pas este să vă actualizați CV-ul, astfel încât să fiți pregătiți pentru orice potențiale oportunități care apar.

Multe întreprinderi se confruntă cu un viitor incert din cauza creșterii costului vieții, ceea ce îi face pe lucrători să fie neliniștiți și să se teamă de ce este mai rău. Deși nu știi niciodată ce se va întâmpla la un loc de muncă, există măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja cariera în cazul în care se întâmplă ce e mai rău. O modalitate care devine din ce în ce mai populară este „amortizarea carierei” – dar ce este aceasta mai exact și cum funcționează?

„În termeni simpli, career cushioning înseamnă să te gândești înainte și să ai un plan de rezervă pentru următorul pas în carieră, pentru a te proteja de un eventual șomaj”, spune Amy Wilkinson, career coach.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre vremuri economice mai turbulente și piața forței de muncă suferă în mod inevitabil, este o modalitate de a vă proteja cariera pentru viitor.”

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Cum să vă protejați locul de muncă

În primul rând, Wilkinson recomandă să aflați care sunt punctele forte și abilitățile unice pe care le aveți. „Puteți face acest lucru reflectând la ceea ce faceți și vă place”, spune ea. „Gândiți-vă la ceea ce vă cer ceilalți oameni să vă ajute și la ceea ce vă vine ca o a doua natură. Dacă sunteți cu adevărat blocat, angajați un antrenor de carieră, deoarece vă poate ajuta să aprofundați acest aspect.”

Următorul pas este să vă actualizați CV-ul, astfel încât să fiți pregătiți pentru orice potențiale oportunități care apar. Este util să fiți la curent cu tendințele din industrie și să fiți pregătiți să trimiteți rapid aplicații dacă apare un loc de muncă excelent.

„Apoi, începeți să vă construiți rețeaua”, spune Wilkinson. „LinkedIn este uimitor pentru acest lucru. Gândește-te să încerci crearea de rețele online pentru a cunoaște alte persoane din industria ta și pentru a-ți lărgi contactele.”

Care sunt avantajele și dezavantajele amortizării carierei?

Amortizarea carierei vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezător în propriile abilități, ceea ce vă va ajuta să găsiți oportunități viitoare și vă va face să vă simțiți mai sigur în rolul actual „Vă oferă un pic mai mult control și autonomie asupra carierei, în loc să o lăsați în mâinile angajatorului „, spune Wilkinson.

„La fel ca o poliță de asigurare, s-ar putea să nu aveți niciodată nevoie să o folosiți – dar vă face să vă simțiți mai sigur și mai protejat decât dacă nu ați avea-o. Amortizarea carierei vă poate ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai curajos să faceți o schimbare de carieră.”

Cu toate acestea, există și potențiale dezavantaje. „Dacă vă concentrați asupra următorului pas ar putea însemna că nu vă mai concentrați asupra rolului actual – acest lucru nu vă va fi de folos în cazul unei restructurări”, spune Wilkinson.

În plus, dacă este evident că sunteți în căutare de alte oportunități, acest lucru ar putea afecta reputația și relațiile pe care le aveți în rolul actual. Epuizarea este o altă problemă potențială. „Amortizarea carierei poate duce la epuizare dacă sunteți în mod constant în căutarea de noi obiective și abilități și nu vă acordați timp să vă relaxați”, spune Fennell. „Este cu adevărat o opțiune doar pentru cineva care are timp liber pentru a se perfecționa sau pentru a căuta un alt loc de muncă.”

Acestea fiind spuse, dacă este mișcarea potrivită pentru tine ca om, amortizarea carierei poate fi o modalitate bună de reveni după pierderea unui loc de muncă dacă se întâmplă ce e mai rău.

„Să fii concediat poate fi devastator, atât din punct de vedere financiar, cât și emoțional”, spune Wilkinson. „Amortizarea carierei vă face să fiți pregătit pentru concediere, astfel încât să puteți pune rapid în acțiune munca de pregătire pe care ați făcut-o deja – cu un simț clar al direcției, un CV actualizat și o rețea la care puteți apela.”