• Topul joburilor preferate de Gen Z se schimbă de la an la an.
  • Pe primele 4 locuri se află clinicile locale.
  • După 2020, mulți tineri și-au schimbat perspectivele și au început să se îndrepte spre domeniul medicinei.

Ce vor Gen Z să fie când cresc mari? National Society of High School Scholars a făcut un sondaj cu topul companiilor în care tinerii vor să lucreze, dar și domeniile de interes.

Topul joburilor preferate de Gen Z se schimbă de la an la an. National Society of High School Scholars face odată la 2 ani o reactualizare a preferințelor Gen Z. Pe primele 4 locuri se află clinicile locale. După 2020, mulți tineri și-au schimbat perspectivele și au început să se îndrepte spre domeniul medicinei. Și aici fetele sunt mai doritoare cu un procentaj de 35%, față de 14% al băieților. Pe următorul loc se află FBI sau serviciile secrete. NASA este o altă companie vizată de tineri. Pe de altă parte, un alt sondaj făcut de Handshake arată că tinerii nu vor să fie angajați. 3 sferturi dintre aceștia doresc să dețină cel puțin o afacere de-a lungul vieții. Sondajul aduce și surprize pentru companiile tech. Tinerii par că nu își mai doresc să lucreze în tehnologie cum doreau în trecut.

De ce nu mai este un job în tech printre primele locuri?

Ani la rând, tinerii s-au îndreptat către marile companii tech precum Google. Dacă în 2017 Google era pe primul loc în topul preferințelor, în 2024 acesta a căzut pe locul 7 urmat de Amazon. Numărul cv-urilor trimise către giganții tech a scăzut cu 19% față de 2022. Nici Tesla nu este una dintre companiile preferate aflându-se pe locul 33 abia. Niciun job pentru marile companii social media nu le surâde tinerilor, Instagram fiind pe locul 48, iar Facebook ajungând la coada clasamentului pe 94.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ar fi mai multe motive pentru această schimbare de preferințe. Stabilitatea este unul dintre ele. Tinerii prioritizează stabilitatea la locul muncă înainte de salariu. În plus, reputația companiilor sunt un alt factor ce îi îndepărtează pe tineri de companiile tech. Mulți dintre aceștia își povestesc pe social media despre cum sunt tratați la locul de muncă, iar majoritatea companiilor nu prea au grijă de angajații lor. În plus, sondajul arată că Gen Z are o viziune critică asupra unui job în tech din cauza utilizării tot mai frecvente a Inteligenței Artificiale.

Citește și