• ZF: Dobânzile vor scădea dar nu atât de mult pe cât speră lumea.
  • În 2024, jumătate din populația planetei își va alege liderii politici.
  • ZF: Dezbaterile la nivel geopolitic și războaiele din Ucraina și Gaza amplifică tensiunile.
  • În Europa, Germania suferă din cauza scăderii economice cu China și a războiului din Ucraina.
  • În România, nimeni nu poate prezice cine e noul președinte, iar partide precum AUR câștigă teren.

2024 vine cu tensiuni la nivel geopolitic și economic, în contextul în care mai mult de jumătate din populația lumii își va alege liderii. La nivel european, Germania suferă din cauza scăderii economice cu China și de situația din Ucraina, iar războiul din Gaza umple și mai tare butoiul cu pulbere. În România, nimeni nu poate prezice cine va fi noul președinte, iar grupări precum AUR câștigă teren pe fondul nemulțumirilor legate de politica partidelor clasice.

Ce se va întâmpla cu economia în 2024, cu cât anticipăm că vor scădea dobânzile și care sunt principalele industrii unde vom vedea schimbări semnificative? Cum va fi afectat mediul privat de eventualele schimbări legislative? Va fi 2024 un an în care situația se poate redresa pe piața imobiliară?

Cristian Hostiuc, editor ZF:

„Dobânzile la lei vor scădea, dar nu pe atât de mult pe cât ne așteptăm. Există o tensiune pe piață, indusă de Guvern prin Buget. Guvernul are nevoie de foarte, foarte mulți bani pentru 2024 pentru a acoperi cheltuielile bugeare și pentru a acoperi deficitul bugetar din acest an și mai ales, pentru a re-eșalona datoriile care ajung la scadență. Guvernul va pune presiune foarte mare pe dobânzi, dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat mult mai mult decât așteptările.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Industria României care a scăzut în 2023 cu 5% depinde foarte mult de ce se întâmplă în Germania, iar ce se întâmplă în Germania depinde de China. Dacă China nu-și revine economic, atunci nici Germania, și atunci nici România n-are ofertă industrială pentru a crește.

Bineînțeles, orice modificare legislativă care înseamnă introducere de taxe și impozite afectează bilanțul companiilor. Companiile sunt extrem de stresate după creșterea dobânzilor, după scăderea puterii de cumpărare a populației.

Avem tensiuni foarte mari în economie. Alegerile din acest an nu ne ajută cu nimic, ci dimpotrivă va determina companiile și investitorii să pună totul pe hold: Nu se mai fac angajări, nu se mai fac majorări, toată lumea așteaptă”.

Citește și