• Multe dintre cele mai bogate țări din lume pot fi și cele mai mici: pandemia și încetinirea economiei globale abia s-au resimțit în cazul lor.
  • În 10 dintre cele mai sărace țări din lume, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este de 1.380 de dolari, în timp ce în cele mai puternice este de peste 105.000 de dolari, potrivit FMI.
  • Macao rămâne unul dintre cele mai influente state din lume în ciuda celor aproape 3 ani de lockdown intermitent și restricții de călătorie din cauza pandemiei.

Multe dintre cele mai bogate țări din lume pot fi și cele mai mici: pandemia și încetinirea economiei globale abia s-au resimțit în cazul lor.

Câteva țări foarte mici și foarte bogate – precum San Marino, Luxemburg, Elveția și Singapore – beneficiază datorită sectoarelor lor financiare sofisticate și regimurilor fiscale care atrag investițiile străine și depozitele bancare masive, potrivit analizei realizate de Global Finance.

Alte țări precum Qatar și Emiratele Arabe Unite au rezerve largi de hidrocarburi sau alte resurse naturale profitabile.

Recomandări

SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON
DĂRUIEȘTE O PARTE DIN TINE!
CRĂCIUNUL E DESPRE BUNĂTATE

Cazinourile strălucitoare și hoardele de turiști sunt de asemenea bune pentru business: Paradisul asiatic al jocurilor de noroc, Macao rămâne unul dintre cele mai influente state din lume în ciuda celor aproape 3 ani de lockdown intermitent și restricții de călătorie din cauza pandemiei.

Dar ce înseamnă o țară „bogată”, mai ales într-o eră în care există inegalități între super-bogați și restul lumii?

În timp ce PIB-ul reprezintă valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse într-o națiune, împărțind această cifră la numărul de locuitori este o cale mai bună de a determina cât de bogată sau săracă este o țară în comparație cu alta. Astfel, motivul pentru care „bogat” înseamnă „mic” devine mai clar: economiile acestor țări sunt disproporționat mai mari în comparație cu numărul lor mic de locuitori.

În orice caz, doar luând în considerare rata inflației și prețurile bunurilor locale și ale serviciilor ne putem da seama de nivelul de trai al unei țări: cifra rezultată este ceea ce numim paritatea puterii de cumpărare (PPC), deseori exprimată în dolarii internaționali pentru a permite comparația cu alte țări.

În acest caz, ar trebui să credem că dacă PCC-ul este în mod considerabil mare, atunci toată populația o duce mai bine decât în alte părți ale lumii? Nu chiar. Există un nivel de trai în fiecare țară, iar inegalitățile structurale din interiorul țării pot înclina ușor balanța în favoarea celor care erau deja avantajați.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală aceste discrepanțe în feluri pe care puțini le-ar fi putut prezice.

În timp ce e clar că cele mai bogate națiuni – deseori cele mai vulnerabile la coronavirus din cauza populației în vârstă și altor factori de risc – au avut resursele necesare pentru a-i îngriji pe cei care aveau nevoie, acele resurse nu au fost accesibile tuturor în mod egal. Mai mult, impactul economic al lockdown-urilor i-a lovit pe cei cu venituri mici mai tare decât pe cei cu venituri mari, iar acest lucru a dus, la rândul său, la și mai multe inegalități între cei care au putut lucra bine-mersi de acasă și cei care și-au riscat sănătatea și siguranța ducându-se la birou.

Cei care și-au pierdut job-urile din cauză că industriile lor s-au închis de tot în timpul pandemiei, s-au găsit într-o poziție marcată de nesiguranță – totodată au ieșit la iveală găurile mari din cele mai celebre sisteme de bunăstare din lume.

Pe măsură ce pandemia s-a domolit, inflația a crescut la nivel global, iar apoi Rusia a invadat Ucraina, exacerbând criza prețurilor la mâncare și petrol. Din nou, familiile cu venituri mici au fost cele mai lovite și au fost forțate să dea mult mai mulți bani pe nevoile de bază – lucruri de casă, mâncare, energie și transport – ale căror prețuri sunt cele mai volatile și tind să crească cel mai mult.

În 10 dintre cele mai sărace țări din lume, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este de 1.380 de dolari, în timp ce în cele mai puternice este de peste 105.000 de dolari, potrivit FMI. Din octombrie 2023, puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu doar 30 de dolari în țările sărace și cu peste 5.000 de dolari în țările bogate.

Avertisment privind aceste statistici: FMI a avertizat în repetate rânduri că anumite cifre ar trebui privite cu puțin scepticism. De exemplu, multe națiuni din analiza de față sunt încadrate la paradisuri fiscale, ceea ce înseamnă că averea lor a fost generată altundeva, astfel că PIB-ul lor a crescut artificial.

Peste 130 de guverne au semnat un acord global în 2021, care prevedea ca marile companii să plătească impozit de 15% ( un acord care încă trebuie implementat, din cauza opoziției legiutorilor și politicienilor din multe dintre țările vizate). Mulți critici au argumentat că 15% este cu puțin mai mare decât în paradisurile fiscale precum Irlanda, Qatar și Macao. Se estimează că peste 15% din jurisdicțiile globale sunt paradisuri fiscale, iar FMI a estimat că până la finalul anilor 2020, aproximativ 40% din investițiile străine directe ar putea fi atribuite unor tactici de evaziune fiscală, în creștere de la 30%, cât era în 2010. Cu alte cuvinte, aceste investiții trec prin cochilii corporatiste goale și aduc puțin sau deloc câștig economic populației unde ajung banii.

Top 10 cele mai bogate țări din lume

10. San Marino

Dolari internaționali actuali: 78.926

Poate că are doar 34.000 de locuitori, dar sunt printre cei mai bogați cetățeni din lume.

În micul San Marino, faptul că ratele impozitului pe venit sunt foarte scăzute, la aproximativ o treime din media UE, ajută foarte mult. Cu toate acestea, San Marino depune eforturi pentru a-și armoniza legile și reglementările fiscale cu cele ale Uniunii Europene și standardele internaționale.

Micuța națiune a dat dovadă de o rezistență remarcabilă în timpul pandemiei și pe fondul condițiilor monetare restrânse și a crizei energetice, industria sa turistică și sectorul de producție înregistrând performanțe deosebit de puternice.

9. Statele Unite

Dolari internaționali actuali: 80.035

Cele mai bogate țări sunt și cele mai mici, dar, deisgur, nu este cazul Statelor Unite.

Statele Unite ale Americii au intrat pentru prima dată în top 10 în 2020.

Intrarea și prezența continuă a Americii în top 10 se datorează scăderii prețurilor la energie și cheltuielilor de stat determinate de pandemie. Scăderea prețurilor la energie a împins economiile bazate pe petrol, cum ar fi Qatar, Norvegia și Emiratele Arabe Unite, în mai multe clasamente, în timp ce Brunei a dispărut complet din top 10.

Între timp, creșterea de urgență a cheltuielilor guvernamentale pentru controalele de stimulare, creșterea beneficiilor bonurilor de masă și înscrierea extinsă la Medicaid au stimulat în mod semnificativ cererea agregată. Drept urmare, SUA au avut cea mai scurtă recesiune înregistrată la începutul lui 2020, care a durat doar două luni.

Din fericire, piața muncii din SUA și-a revenit de la începutul pandemiei, deși cea mai mare rată a inflației din ultimii 40 de ani a afectat salariile muncitorilor.

8. Norvegia

Dolari internaționali actuali: 77.808

De la descoperirea unor mari rezerve offshore la sfârșitul anilor ’60, motorul economic al Norvegiei a fost alimentat de petrol. Fiind cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, țara a beneficiat decenii întregi de pe urma creșterii prețurilor.

Până n-a mai fost cazul: prețurile s-au prăbușit la începutul lui 2020, apoi a urmat pandemia globală.

În al doilea trimestru al lui 2020, PIB-ul norvegian a scăzut cu 6,3% – cea mai mare scădere dintr-o jumătate de secol și, posibil, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Când vine vorba de orice problemă economică neprevăzută, norvegienii pot conta întotdeauna pe fondul lor suveran de 1,3 trilioane de dolari, cel mai mare din lume.

Spre deosebire de multe alte națiuni bogate, cifrele ridicate ale PIB-ului pe cap de locuitor ale Norvegiei reflectă nu doar bunăstărea economică a țării, ci și a omului de rând; Norvegia are printre cele mai mici diferențe de inegalități de venit din lume.

7. Elveția

Dolari internaționali actuali: 87.963

Ciocolata albă, bobul, briceagul elvețian, mouse-ul computerului, blenderul, velcro și LSD sunt doar câteva dintre invențiile remarcabile aduse lumii de Elveția.

Această țară de aproximativ 8,7 milioane de locuitori își datorează o mare parte din avere serviciilor bancare și de asigurări, turismului și exportului de produse farmaceutice, pietre prețioase, metale prețioase, instrumente de precizie (precum ceasuri) și mașini (aparate medicale și calculatoare).

6. Emiratele Arabe Unite

Dolari internaționali actuali: 88.221

Agricultura, pescuitul și comerțul cu perle: aceștia au fost pilonii economici ai acestei națiuni din Golful Persic. Apoi petrolul a fost descoperit în anii 1950 și totul s-a schimbat.

Astăzi, populația extrem de cosmopolită a Emiratelor Arabe Unite se bucură de o bogăție considerabilă. Arhitectura islamică tradițională se amestecă cu centre comerciale strălucitoare, iar muncitorii vin din toată lumea atrași de salariile fără taxe și de soarele de pe tot parcursul anului; doar aproximativ 20% dintre oamenii care trăiesc în țară sunt de fapt născuți acolo.

5. Macao

Dolari internaționali actuali: 89.558

Cu doar câțiva ani în urmă, mulți pariau că Las Vegas-ul Asiei era pe cale să devină cea mai bogată națiune din lume.

Fostă colonie a Imperiului Portughez, această regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze și-a văzut bogăția crescând într-un ritm uluitor. Industria jocurilor de noroc a fost liberalizată în 2001.

Cu o populație de aproximativ 700.000 de locuitori și peste 40 de cazinouri răspândite pe un teritoriu de aproximativ 30 de kilometri pătrați, această peninsulă îngustă, chiar la sud de Hong Kong, a devenit o mașinărie de bani.

4. Qatar

Dolari internaționali actuali: 124.834

Având în vedere că doar aproximativ 12% dintre rezidenții țării sunt qatarezi, în primele luni ale pandemiei, virusul s-a răspândit rapid în rândul lucrătorilor migranți cu venituri mici care trăiesc în spații aglomerate.

În ciuda faptului că lockdown-urile au fost implementate de mai multe ori, Qatar a suferit una dintre cele mai mari rate de cazuri pozitive din regiune.

Chiar și așa, economia s-a dovedit a fi rezistentă. A scăzut cu 3,5% în 2020, a crescut cu aproximativ 1,5% în 2021 și a crescut cu 4,2% în 2022 datorită veniturilor din gaze și petrol și turiștilor care au venit să vadă Campionatul Mondial.

În ciuda creșterii recente, prețurile petrolului au scăzut de la mijlocul anilor 2010. În 2014, PIB-ul pe cap de locuitor al unui qatarez era de peste 143.222 de dolari; un an mai târziu, a scăzut semnificativ și a rămas sub pragul de 100.000 de dolari pentru următorii cinci ani. Cu toate acestea, această cifră a crescut treptat, cu aproximativ 10.000 de dolari în fiecare an.

Totuși, rezervele de petrol, gaze și petrochimie ale Qatarului sunt atât de mari și populația sa atât de mică – doar 3 milioane – încât această minune a arhitecturii ultramoderne, centre comerciale de lux și bucătărie rafinată a reușit să rămână în fruntea listei celor mai bogate națiuni din lume timp de 20 de ani.

3. Singapore

Dolari internaționali actuali: 133.895

Cea mai bogată persoană care trăiește în Singapore este fondatorul companiei de echipamente medicale Mindray, Li Xiting, a cărui avere netă este estimată la 15,6 miliarde de dolari.

Frații și dezvoltatorii imobiliari Robert și Philip Ng sunt pe locul al doilea, iar Goh Cheng Liang de la Wuthelam Holdings, care produce vopsele și tencuială, ocupă locul al treilea. Pe locul patru, cu active de circa 9,6 miliarde de dolari (deși mulți ani a ocupat primul loc al clasamentului) se află Eduardo Saverin, co-fondatorul Facebook, care în 2011 a părăsit SUA cu 53 de milioane de acțiuni ale companiei și a devenit un rezident permanent al națiunii insulare. Saverin nu a ales-o doar pentru atracțiile sale urbane sau parcurile naturale: Singapore este un paradis fiscal bogat, unde câștigurile de capital și dividendele sunt scutite de impozite.

Cum a atras Singapore atât de mulți oameni cu valoare netă mare? Când orașul-stat și-a câștigat independența în 1965, jumătate din populația sa era analfabetă. Neavând practic resurse naturale, Singapore a reușit prin muncă asiduă și politici inteligente, devenind unul dintre cele mai prietenoase locuri de afaceri din lume. Astăzi, Singapore este un centru comercial, de producție și financiar înfloritor, iar 98% din populația adultă este acum alfabetizată.

2. Luxemburg

Dolari internaționali actuali: 131.580

Poți vizita Luxemburg pentru castelele și peisajul rural frumos, festivalurile sale culturale sau specialitățile gastronomice. Sau poți să înființezi un cont offshore printr-una dintre băncile sale și să nu mai pui niciodată piciorul în țară. Dar fi păcat să faci asta: situată chiar în inima Europei, această națiune de aproape 650.000 de locuitori are multe de oferit, atât turiștilor, cât și cetățenilor.

Luxemburgul folosește o mare parte din averea sa pentru a oferi locuințe, asistență medicală și educație mai bune oamenilor săi, care se bucură de departe de cel mai înalt nivel de trai din zona euro.

1. Irlanda

Dolari internaționali actuali: 140.694

O națiune de doar 5 milioane de locuitori, Republica Irlanda a fost una dintre cele mai puternic afectate de criza financiară din 2008. În urma măsurilor de reformă dificile din punct de vedere politic, cum ar fi reduceri profunde ale salariilor din sectorul public și restructurarea industriei bancare, națiunea insulară și-a recăpătat sănătatea fiscală, și-a sporit ratele de ocupare și și-a văzut PIB-ul pe cap de locuitor crescând exponențial.

Cu toate acestea, contextul este important. Irlanda este una dintre cele mai mari paradisuri fiscale corporatiste din lume, iar multinaționalele beneficiază mult mai mult decât beneficiază irlandezul obișnuit. La jumătatea anilor 2010, multe firme mari din SUA — Apple, Google, Microsoft, Meta și Pfizer, pentru a numi câteva — și-au mutat reședința fiscală în Irlanda pentru a beneficia de cota scăzută a impozitului pe profit de 12,5%, una dintre cele mai atractive din țările dezvoltate ale lumii.

Citește și