• Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au atins un maxim istoric de 2,29 milioane de barili pe zi în luna mai.
  • Livrările au crescut luna trecută cu 15,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Între timp, Europa a redus importurile de petrol rusesc cu 90% de când a început războiul din Ucraina.

Invazia Rusiei în Ucraina a remodelat piețele energetice globale începând cu februarie 2022, China devenind un partener comercial de top al Moscovei, iar națiunile occidentale distanțându-se de națiunea beligerantă, scrie Business Insider.

Importurile din Rusia în China au atins luna trecută 2,29 milioane de barili pe zi, marcând o creștere de 15,3% față de aceeași perioadă a anului trecut și o creștere de 32,4% față de media din aprilie, de 1,73 milioane de barili pe zi.

China – la fel ca India – a reușit să cumpere barili la preț redus de la Moscova, iar o mare parte din achiziții pot fi urmărite până la rafinăriile private. Rafinăria de 400.000 de barili pe zi, Hengli Petrochemical, de exemplu, a preluat primul său transport de țiței Urals de 730.000 de barili la începutul lunii mai.

Recomandări

CUM MĂSORI TIMPUL?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?
CUM ARATĂ CLĂDIRILE ÎN 2025
INFLAȚIA RĂMÂNE RIDICATĂ
TRUMP A CÂȘTIGAT PE MERIT
CE FILME VEZI ÎN 2025

Rafinăriile mai mici s-au bucurat de marje mai mari datorită achizițiilor lor de încărcături interzise provenind din Rusia, Iran și Venezuela. Între timp, statele membre ale Uniunii Europene au redus importurile de combustibil rusesc cu 90% de la embargoul comercial de anul trecut, arată datele Eurostat publicate luni.

În cei trei ani care au precedat invazia Moscovei în Ucraina, membrii UE au importat în medie 15,2 milioane de tone de țiței și produse petroliere din Rusia în fiecare lună. Până în martie, această medie a scăzut la 1,4 milioane de tone.

Pentru a compensa barilii lipsă, UE a intensificat comerțul cu SUA și Arabia Saudită. UE a interzis importurile maritime de țiței rusesc în decembrie și de produse rafinate în februarie, în timp ce importurile prin conducte au continuat. Până în 2027, UE intenționează să întrerupă toate importurile de combustibili din Rusia.

Citește și: