• China a demarat o anchetă privind importurile de canola din Canada.
  • Beijingul a criticat tarifele impuse de Canada cu privire la EV-uri ca fiind „discriminatorii”.
  • Canola este un produs agricol major pentru Canada, reprezentând aproximativ 25% din veniturile agricole.

China a anunțat o anchetă privind importurile canadiene de canola, intensificând astfel lupta comercială dintre cele două țări, scrie BBC.

Măsura, care ar putea duce la impunerea de tarife la un export canadian cheie, a fost luată la o săptămână după ce Canada a declarat că va impune noi taxe la frontieră pentru vehiculele electrice, oțelul și aluminiul fabricate în China.

Beijingul a declarat, de asemenea, că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la tarifele pentru vehiculele electrice, pe care le-a criticat ca fiind „discriminatorii” și „unilaterale”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ministrul canadian al Agriculturii a declarat că planurile pentru ancheta privind canola sunt „profund îngrijorătoare” și că guvernul monitorizează îndeaproape situația.

Cea mai recentă confruntare vine pe măsură ce un număr tot mai mare de guverne, inclusiv SUA și Uniunea Europeană, ridică bariere împotriva automobilelor electrice fabricate în China. Anunțând tarifele pentru vehiculele electrice săptămâna trecută, Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat că țări precum China „au ales să își ofere un avantaj neloial pe piața mondială”.

Țările occidentale susțin că firmele chineze beneficiază de subvenții și de alte ajutoare guvernamentale, ceea ce permite „dumpingul”, atunci când produsele sunt vândute sub prețul de cost, făcând dificilă concurența pentru alte firme.

China a citat plângeri de dumping similare în ancheta sa privind uleiul de canola canadian, observând că importurile au crescut cu 170% din 2023, în timp ce prețurile au „scăzut continuu”.

„Poziția Chinei este clară. Țara va lua toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului în anunțarea măsurilor.

China a lansat, de asemenea, investigații privind carnea de porc și produsele lactate europene. Recent, China a refuzat să impună taxe vamale pe coniacul francez, în ciuda presupusului dumping.

Canola, cunoscută și sub numele de rapiță, este un produs agricol major în Canada, reprezentând aproximativ un sfert din totalul veniturilor din culturile agricole, potrivit Consiliului Canola, un grup industrial.

Canada exportă mai mult de 90% din producția sa de canola, care este vândută sub formă de semințe brute, ulei sau făină și este utilizată pentru gătit, hrana animalelor și unele forme de energie, potrivit consiliului.

Anul trecut, importurile chineze de canola canadiană au fost în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari canadieni, făcând din această țară a doua cea mai mare piață după SUA. Aceasta a fost ținta unor dispute comerciale anterioare.

Citește și