• Comisia Europeană a înrăutățit prognoza privind deficitul bugetar la noi, în 2024.
  • Cheltuielile cresc, iar deficitul va ajunge la 6,9% din PIB în 2024 și la 7% în 2025.
  • Datoria guvernamentală a României va atinge aproximativ 51% din PIB în 2024 și 53,9% în 2025.

Comisia Europeană estimează o ușoară creștere economică la noi anul acesta, cu 3,3%, dar înrăutățește semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental. Din cauza creșterii cheltuielilor,
deficitul va urca la 6,9% din PIB în 2024 şi la 7% în 2025. De asemenea, datoria guvernamentală a României este aşteptată să crească până la aproape 51% din PIB anul acesta şi 53,9% anul viitor.

Adrian Negrescu, analist economic crede că raportul CE vine ca o confirmare a faptului că se adună tot mai mulți negri asupra României. Și mai spune că prognoza bugetară indică un adevărat Cod Galben de probleme financiare.

„Va trebui finanțat, într-un fel sau altul, acest deficit bugetar. Ce înseamnă deficit bugetar? Diferența dintre ce încasează statul din taxe, impozite și venituri nefiscale, adică de la noi, de la populație și de la firme și cât cheltuiește. Cheltuiește mai mult decât își permite, motiv pentru care avem acest deficit uriaș de aproape 100 de miliarde de lei în 2024 și probabil 120 de miliarde în 2025″, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

„Acest deficit trebuie finanțat într-un fel sau altul. Adică trebuie găsiți banii pentru a acoperi această gaură. Probabil din taxe și impozite mai mari, la asta se va ajunge. Ne-a spus ieri inclusiv guvernatorul Băncii Naționale că nu vor fi de ajuns măsurile de reducere a cheltuielilor statului și că vor trebui luate și alte măsuri”, a adăugat Adrian Negrescu.

Citește și