• Concluzia CE este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024.
  • Potrivit raportului CE, legislaţia RO nu este conformă cu prevederile din art. 131 din TFUE.
  • Bulgaria îndeplinește toate condițiile pentru a adopta moneda euro, potrivit CE.

România nu este încă pregătită pentru adoptarea monedei euro, conform unei evaluări detaliate a Comisiei Europene. În urma analizei s-a constatat că nu îndeplinim criteriile de convergență privind stabilitatea prețurilor, finanțele publice, cursul de schimb și ratele dobânzilor pe termen lung, care necesare pentru adoptarea monedei euro.

În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite şi „criteriile de la Maastricht”.

Noi nu îndeplinim parametrii și economia românească nu ar suporta euro. Noi, în esență, suntem euroizați deja, dar pentru a adopta și într-un mod oficial, ar trebui să avem anumiți parametri, începând cu parametrul bugetar până la parametrul dobânzilor sau al inflației. Economia României nu ar susține acum o reducere a deficitului bugetar sub 3% deodată”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, la Aleph News.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Citește și