• Țara s-a confruntat cu o penurie severă de sare de mare, în timp ce sud-coreenii o cumpără în vrac.
  • Acțiunea reflectă anxietatea crescută a populației înainte de eliberarea planificată a apei radioactive tratate de la Fukushima, Japonia.
  • Măsura este necesară pentru a dezafecta definitiv centrala nucleară de la Fukushima, care s-a topit în 2011.

Cumpărătorii sud-coreeni acaparează sare și fructe de mare înainte de eliberarea de către Japonia a apei radioactive tratate. În multe supermarketuri din Coreea de Sud, un produs a dispărut în mod vizibil de pe rafturi: sarea, relatează CNN.

Țara s-a confruntat cu o penurie severă de sare de mare, în timp ce sud-coreenii o cumpără în vrac, reflectând anxietatea crescută a populației înainte de eliberarea planificată a apei radioactive tratate de la Fukushima, Japonia.

Autoritățile japoneze și agenția de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite au insistat asupra faptului că planul este sigur, respectă standardele internaționale și corespunde cu ceea ce fac centralele nucleare din întreaga lume, inclusiv cele din Statele Unite. Apa contaminată tratată va fi puternic diluată și va fi eliberată treptat în Oceanul Pacific pe parcursul mai multor ani.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Măsura este necesară pentru a dezafecta definitiv centrala nucleară de la Fukushima, care s-a topit în 2011, în urma cutremurului și tsunami-ului devastator din Japonia, spun autoritățile. Guvernul a declarat că eliberarea apelor reziduale va începe în această vară, deși nu a precizat o dată.

Însă aceste asigurări nu au reușit până acum să atenueze îngrijorările din țările vecine, precum Coreea de Sud, unde pescarii spun că mijloacele lor de trai sunt în pericol, iar locuitorii își fac rezerve de produse alimentare de teama contaminării, și China, care a interzis importurile de alimente din unele regiuni din Japonia.

Cumpărătorii au început chiar să acapareze și alte produse alimentare de bază de origine marină, precum algele marine și anșoa, a raportat Reuters în iunie, citând rețelele de socializare coreene.

Penuria a fost atât de acută încât guvernul a fost nevoit să elibereze sare de mare din rezervele sale oficiale pentru a stabiliza prețurile la sare, care au crescut cu peste 40% din aprilie, potrivit asociației producătorilor de sare din țară. De asemenea, guvernul susține că vremea nefavorabilă a afectat producția de sare și a jucat un rol în creșterea prețurilor.

Citește și