Cum au evoluat prețurile alimentelor în ultimul an și cum s-a modificat rata inflației pe timpul pandemiei

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în octombrie, cel mai redus nivel din septembrie 2017, anunță Institutul Național de Statistică.

În ultimele 10 luni, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la fasole, citrice, făină, ţigări, produse de igienă şi cosmetică, conserve de carne, brânză dar şi servicii poştale. În acelaşi timp, cartofii s-au ieftinit cu 30%, combustibilii şi biletele de avion cu circa 10% şi gazele cu aproape 3%.

În iulie, rata inflației ajunsese la 2,8%. A scăzut treptat de atunci. În septembrie a fost de doar 2,45%, iar în luna octombrie a ajuns la 2,2%. Vedem astfel un trend descendent, favorabil pentru buzunarele tuturor românilor, chiar dacă prețurile unor alimente a crescut. Asta fiindcă ele probabil o să își revină, odată cu toată planeta.

BNR preconizează că până la finalul anului, rata inflației o să ajungă la 2,7%. Pentru anul viitor, aceleași date BNR indică o rată a inflației de 2,5%. Se pare că stăm bine în grafic, mai bine decât majoritatea proiecțiilor.

Exit mobile version