• Datele sunt calculate pe baza inegalităților salariale furnizate de Eurostat.
  • O directivă europeană obligă la transparență.
  • Activiștii propun mai multe politici publice pe care guvernul le-ar putea prelua.

Inegalitățile salariale între bărbați și femei rămân. Ca în fiecare an, buletinul informativ feminist „Les Glorieuses” a estimat data și ora simbolică de la care femeile lucrează „gratis” din cauza inegalităților salariale. Anul acesta, această perioadă începe luni, 6 noiembrie, la ora 11:25.

Calculul a fost realizat folosind statisticile europene privind diferența de remunerare între femei și bărbați în Franța. Eurostat notează că bărbații au în medie salarii cu 15,4% mai mari decât femeile. Anul trecut, procentul a fost de 15,8%, deschizând ușa către o foarte ușoară îmbunătățire. În 2022, Glorieuses estimase că femeile lucrau „gratis” din 4 noiembrie, ora 9:10.

Cu toate acestea, pentru că decalajul salarial să fie redus în practică, activiștii propun mai multe politici publice pe care guvernul le-ar putea prelua, inspirate de ceea ce s-a aplicat în alte țări. Prima, recomandată și de Înaltul Consiliu pentru Egalitatea între Femei și Bărbați, ar fi condiționarea accesului companiilor la piețe și subvenții publice de respectarea egalității de remunerare . „Această măsură zero euro asigură că bugetul alocat din fonduri publice nu accentuează inegalitățile ”, estimează buletinul într-un comunicat de presă.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Activiștii cer o creștere a salariilor în profesiile în care femeile sunt cele mai numeroase

În plus, activiștii cer o creștere a salariilor în profesiile în care femeile sunt cele mai numeroase. „Aceste joburi de îngrijire și educație, foarte feminizate, au fost cruciale în ultimii ani și sunt esențiale pentru menținerea coeziunii noastre sociale”, subliniază activiștii. Ultima măsură, o evoluție a concediilor de maternitate și paternitate astfel încât acestea să fie plătite în mod egal pentru ambii părinți.

„Les Glorieuses”, fondată de economistul Rebecca Amsellem, salută politicile europene care favorizează o mai mare transparență a salariilor, făcând posibilă reducerea inegalităților. O directivă europeană care a intrat în vigoare în iunie anul trecut obligă în special statele membre să ia măsuri naționale pentru a face transparența salarială efectivă începând cu 2026.

Citește și: