• După doi ani, China se confruntă din nou cu deflația, prețurile au scăzut cu 0.3% în luna iulie.
  • Spirala deflaționistă poate duce ce reduceri de salarii, concedieri și scăderea investițiilor, singurele care profită sunt băncile.
  • Beijingul nu a luat încă măsuri țintite, dar Financial Times scrie că le-a ordonat economiștilor să nu dea vești prea alarmiste.

În vreme ce majoritatea economiilor din lume se luptă cu inflația, în luna iulie China a avut deflație. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0.3%. Cel mai mult a scăzut prețul cărnii de porc, cu 26%, arată Biroul Național de Statistică de la Beijing.

China s-a mai confruntat cu deflație în februarie 2021, în perioada restricțiilor pandemiei. Deși scăderea prețurilor poate bucura o categorie de consumatori este un semnal prost pentru economia Chinei.

Creșterea economică este inferioară previziunilor, rata de șomaj în rândul tinerilor a atins un nivel record, consumul a scăzut, la fel și exporturile. De câteva luni a doua economie a lumii se confruntă cu probleme în lant, pe fondul contextului internațional degradat, scrie BFMTV.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

De ce este deflația dăunătoare pentru economie și cum se intră în spirala deflaționistă?

Deflația pare benefică pentru consumatori, pentru că scăderea preșurilor crește puterea de cumpărare. Dar, dacă fenomenul durează, el poate deveni rapid o amenințare pentru economie. Se întâmplă asta pentru că, așteptând ca prețurile să scadă și maim ult, oamenii amână să facă investiții.

Companiile se confruntă cu scăderea cererii, își reduc producția și investițiile. Scad apoi și mai mult prețurile, ca să scape de stocuri, iar consumatorii așteaptă ca prețurile să scadă și mai mult și astfel se intră în spirală.

Efectul este scăderea cifrei de afaceri a companiilor, care poate însemna scăderi de salarii, concedieri, scădere a puterii de cumpărare și inflație.

Băncile, beneficiarii deflației

Deflația afectează cel maim ult creditorii băncilor, fie că este vorba despre personae fizice, companii sau stat. În timp ce prețurile scad, ponderea reală a datoriei crește: banii sunt restituiți cu o valoare mai mare decât cea de împrumut, ceea duce la reducerea consumului și a investițților. În logică inversă, deflația este benefică băncilor, pentru că suma care le este restituitp le furnizează o putere de cumpărare mai mare decât suma împrumutată inițial.

China dă asigurări că situația este sub control și asigură că scăderea prețurilor este temporară. Dar experții internaționali cer Chinei un plan de realnsare, pentru a stimula cererea. Beijingul nu a luat încă măsuri țintite, dar Financial Times scrie că le-a ordonat economiștilor să nu dea vești prea alarmiste.

Citește și

Zeci de nave sunt blocate pe Marea Neagră. România a autorizat trecerea a 30 de nave comerciale din Ucraina

BNR: Taxele noi nu scad inflația/ Dan Suciu: Aceste măsuri trebuie negociate cu responsabilitate politică

LIVE UPDATE. Ziua 533 de război/ Zelenski: Sistemele germane Patriot vor „salva mii” de vieți ucrainene