• Declarația Unică va fi înlocuită din 2025.
  • În locul acesteia va fi introdus un formular precompletat.
  • Acesta va prelua informații din bazele de date ale Ministerului Finanțelor.

Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale va fi înlocuită din 2025. În locul acesteia va fi introdus un formular precompletat care va prelua informații din bazele de date ale Ministerului Finanțelor.

Implementarea noului formular, Declarația Unică Inteligentă/Digitală, va începe de anul viitor, 2025 urmând să fie un an de tranziție. Noua declaraţie va fi una precompletată şi cu calcule deja făcute, în baza informaţiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele şi bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport. De asemenea, urmează să se renunţe la mecanismul de estimare a venitului.

Proiectul se află încă în lucru, la acest moment analizându-se şi dacă noul formular se va numi Declaraţia Unică Inteligentă sau Declaraţia Unică Digitală.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanțelor.

Citește și