• Într-un interviu acordat aseară, Elon Musk a calificat subiectul muncii de la distanță drept o ,,problemă morală”.
  • Musk a susținut la CNBC că își lua doar două sau trei zile libere pe an, iar în rest lucra cel puțin șapte zile pe săptămână, cu doar șase ore de somn pe noapte.
  • CEO-ul Tesla și-a chemat angajații de la Twitter înapoi la birou în luna noiembrie a anului trecut.

Directorii executivi, care încearcă să îi readucă pe angajați la birou, susțin că munca de acasă duce la salariați mai puțin implicați și mai puțin productivi. Dar CEO-ul Tesla, Elon Musk, merge mai departe, numind această practică ,,greșită din punct de vedere moral” într-un interviu acordat marți seară la CNBC.

Musk a argumentat că angajații din domeniul tehnologiei – pe care i-a caracterizat ca fiind ,,clasa laptopurilor” – sunt incorecți atunci când cer privilegii de care alte persoane, cum ar fi personalul din domeniul serviciilor sau angajații din fabrici, nu se pot bucura.

,,Ai de gând să lucrezi de acasă și îi vei face pe toți ceilalți care ți-au făcut mașina să vină să lucreze în fabrică? , a întrebat Musk. ,,Ți se pare corect din punct de vedere moral? „

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

,,Oamenii ar trebui să se dea jos de pe calul lor moral cu rahatul cu munca de acasă” , a spus el.

În timpul măsurilor americane de a sta acasă în primele zile ale pandemiei de COVID, angajații de la birou au putut sta acasă, în timp ce muncitorii considerați esențiali – adesea cu venituri mai mici sau din rândul minorităților – au trebuit să se aventureze afară pentru a merge la muncă. Munca în persoană a dus uneori la apariția unor focare de COVID în sectoare precum industria de ambalare a cărnii, unde nu era posibil să se lucreze de acasă.

Musk a fost mult timp un critic al muncii la distanță

În iunie anul trecut, directorul general al Tesla a ordonat personalului să se întoarcă la birou cu normă întreagă, chiar dacă alte companii încercau cu precauție – și adesea nu reușeau – să readucă angajații la birou doar câteva zile pe săptămână. Musk a invocat corectitudinea într-un e-mail intern, menționând că a le cere angajaților corporativi să vină 40 de ore pe săptămână era ,,mai puțin decât [ceea ce] le cerem muncitorilor din fabrică” . Musk a glumit, de asemenea, pe Twitter la acea vreme, spunând că angajații Apple care refuzau să vină la birou erau leneși.

Musk a pus capăt, de asemenea, politicii permanente de lucru la distanță a Twitter în noiembrie anul trecut, în una dintre primele sale acțiuni în calitate de CEO al companiei de social media, deși ulterior și-a îndulcit cererile atunci când mai mulți angajați decât se așteptau au fost dispuși să demisioneze din cauza acestei probleme.

Directorul general al Tesla i-a lăudat, de asemenea, pe cei care au depășit orele standard de lucru, sărbătorind angajații din fabrica companiei din Shanghai pentru că ,,au ars petrolul de la ora 3:00 dimineața” , chiar dacă muncitorii din SUA ,,încearcă să evite să meargă la serviciu”, într-un interviu acordat în luna mai a anului trecut. La acea vreme, fabrica Tesla din Shanghai funcționa în cadrul unui sistem ,,în circuit închis” , pe fondul regimului dur de prevenire a COVID din China, muncitorii dormind și mâncând la fața locului pentru a preveni orice întrerupere a producției din cauza unei epidemii.

Musk a susținut la CNBC că își lua doar două sau trei zile libere pe an, iar în rest lucra cel puțin șapte zile pe săptămână, cu doar șase ore de somn pe noapte. Musk a fost văzut petrecând la un festival de muzică din Mexic la sfârșitul săptămânii trecute, cu câteva ore înainte de o întâlnire cu Emmanuel Macron, glumind cu președintele francez că a trebuit să ,,doarmă în mașină” înainte.

Working-from-home

Șefii și angajații încă dezbat cât timp ar trebui să stea salariații la birou. Tot mai multe companii fac presiuni pentru ca angajații să vină la serviciu cel puțin o parte din timp. Directorii executivi susțin că munca de acasă dăunează culturii companiei și susțin că lucrătorii complet la distanță pierd oportunități de feedback și mentorat, ceea ce le afectează creșterea.

Sondajele efectuate în rândul angajaților raportează în mod constant că lucrătorii consideră că sunt mai productivi acasă.

Bătălia ar putea fi atingerea unui echilibru în jurul muncii hibride, în care angajații vin la birou o parte din săptămână. Numărul firmelor americane care cer să lucreze în persoană cinci zile pe săptămână a scăzut în ultimele trei luni, de la 49% la 42%, potrivit datelor Scoop Technologies, o firmă de analiză care urmărește strategiile privind locul de muncă.

Cu toate acestea, companiile încearcă să își convingă angajații să vină mai des la serviciu.

Marți, directorul general al AT&T, John Stankey, a declarat pentru Bloomberg Radio că firma de telecomunicații va cere managerilor să lucreze în persoană trei zile pe săptămână, începând, în unele cazuri, chiar din iulie. De asemenea, compania va închide unele dintre birourile sale, ceea ce ar putea necesita relocarea unor angajați.

Tot marți, administratorul de active BlackRock le-a cerut angajaților, într-o notă internă, să înceapă să vină la serviciu patru zile pe săptămână, față de trei, argumentând că cei care lucrează de la distanță au ratat atât ,,cursuri de pregătire” , cât și ,,momente de schimbare a pieței” în timp ce se aflau acasă.

,,Ne vedem la birou!” a scris BlackRock, potrivit Financial Times.

Citește și

Grevă generală în educație, din 22 mai, pe termen nelimitat, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ

Johnny Depp a fost aplaudat timp de 7 minute pentru filmul de revenire „Jeanne du Barry” la Cannes

Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare. Fostul președinte al Franței își va ispăși pedeapsa la domiciliu și va purta o brățară electronică