- UE a investit peste 381 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare, cu o creștere de aproape 7% față de anul anterior.
- România a înregistrat în 2023 cele mai mici cheltuieli din Uniunea Europeană, ca procent din PIB pentru cercetare și dezvoltare.
- Adrian Negrescu, analist economic: Economia trăiește la nivelul anilor ’90
Cum stă România la capitolul cercetare și dezvoltare și cât investește? România a înregistrat în 2023 cele mai mici cheltuieli din Uniunea Europeană, ca procent din PIB pentru cele două. Asta arată datele Eurostat. UE a investit peste 381 de miliarde de euro, cu o creștere de aproape 7% față de anul anterior. România rămâne la coada clasamentului în acest sector esențial pentru progres, cu doar 0,5%.
Advertisment
Ce efecte economice pot avea investițiile scăzute în cercetare și dezvoltare
„Este o piesă importantă la capitolul competitivitate, într-un mediu din ce în ce mai acid și acerb pentru câștigarea cotelor de piață. Din păcate, România rămâne în zona manufacturieră, cu câteva excepții legate de digitalizare și inovație, mai ales în sectorul privat. În rest, economia trăiește, din păcate, la nivelul anilor ’90. Foarte puțini pași au fost făcuți înainte în acest domeniu”, spune Adrian Negrescu, analist economic.
Adrian Negrescu: „Un raport al European Innovation Scoreboard arată că România a investit doar 18 euro pe cap de locuitor anul trecut în inovație și digitalizare, în timp ce media Uniunii Europene era de 280 de euro. Acest lucru se întâmplă, din păcate, deoarece firmele – care ar trebui să fie motorul inovației – nu sunt stimulate fiscal sau financiar să investească în aceste domenii extrem de importante.
Recomandări
Aceste investiții sunt esențiale pentru dezvoltarea unei oferte competitive de produse și servicii. Inovația înseamnă produse mai bune, de calitate superioară, și cu facilități mult mai atractive decât cele pe care le vindem în prezent.”