Fed reduce masiv dobânzile pentru a sprijini economia și piața muncii în SUA

Rezerva Federală a SUA a redus pentru prima dată în peste patru ani ratele dobânzilor, scăzându-le cu 0,5 puncte procentuale, până la intervalul de 4,75%-5%, scrie BBC. Jerome Powell, președintele Fed, a subliniat că această măsură agresivă a fost necesară pentru a proteja economia, afectată de inflație și încetinirea pieței muncii. Deși inflația a început să scadă, oficialii Fed rămân păstrate de efectele ratelor ridicate asupra economiei, în special asupra consumatorilor și micilor întreprinderi, cum este cazul lui Jennifer Heasley, care se îngrijește cu rata mari ale dobânzilor la creditele de afaceri.

Reducerea dobânzii vine într-un moment de incertitudine economică globală, când alte bănci centrale din Europa și Canada au adoptat măsuri similare. În ciuda temerilor legat de o posibilă recesiune, Powell a declarat că nu vede semne iminente ale unei încetiniri majore a economiei americane. Fed a menținut ratele dobânzilor stabile de la mijlocul anului 2023, dar prognozele sugerează că acestea ar putea scădea semnificativ în următorii ani.

Economia americană a crescut cu 3% anualizat în ultimele trei luni, iar inflația sa redus la 2,5%, aproape de obiectivul de 2% stabilit de Fed. Acest context a determinat optimism pe piețele financiare, deși creșterile au fost temporare, indicând că incertitudinea rămâne.

Exit mobile version