• Fitch revizuiește la negativă perspectiva ratingului de țară și confirmă ratingul la BBB-.
  • Dobânzile la care se împrumută România pe 10 ani cresc la 7,34% pe an.
  • Fitch pune accentul pe deficitul mare, incertitudinea politică și parlamentul divizat.

Fitch Ratings revizuiește perspectiva ratingului pentru datoria suverană pe termen lung în valută străină a României de la „Stabilă” la „Negativă” şi confirmă ratingul la „BBB-”. Dobânzile la care se împrumută România pe 10 ani cresc cu 1,2 puncte procentuale la 7,34% pe an. Asta după ce Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de ţară.

A crescut substanţial riscul de retrogradare a României în categoria de rating nerecomandat investitorilor. Statistic, sunt 30% şanse că România să fie retrogradată în următoarele 12 luni, spune Adrian Codirlașu, preşedinte CFA România.

Care sunt factorii ratingului Fitch și care sunt cele mai mari îngrijorări?

În primul rand, incertitudinea politică care a crescut semnificativ şi este de aşteptat să aibă un impact negativ asupra consolidării fiscale. Alegerile prezidenţiale au fost anulate de Curtea Constituţională, iar mandatul lui Klaus Iohannis a fost extins până la alegerea unui nou Preşedinte.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Urmatorul factor, Parlament mai divizat. Alegerile parlamentare au dus la o creştere a partidelor de extremă dreapta, anti-UE, reflectând polarizarea societăţii.

Urmează deficitele bugetare mari. Deficitul bugetar al guvernului general va creşte la 8,2% din PIB în 2024, faţă de 7,2% prognozat anterior. Ce contribuie cel mai mult aici? Creșterile salariilor din sectorul public şi creşterile de pensii nesustenabile.

Fitch estimează un deficit guvernamental de 7,5% din PIB în 2025 şi 6,8% în 2026, mai mult decât dublul mediei actuale pentru ratingurile „BBB”. Iar datoria publică e în creștere. Se preconizează o creştere rapidă a datoriei publice raportate la PIB, de la 49% în 2023 la 62% în 2026 şi aproximativ 70% până în 2028.

Înca un factor de menționat aici este PIB-ul României, care a scăzut cu 0,3% în trimestrul III 2024, reflectând o încetinire semnificativă a economiei.

Citește și