• Turismul revine cu forțe noi în Grecia și țările din sudul Europei.
  • Companiile aeriene și turoperatorii înregistrează numeroase rezervări pentru această vară.
  • Boom-ul turistic va da un impuls economic în sudul Europei.

După trei ani de restricții de călătorie din cauza pandemiei de COVID-19 și o criză a costului de trai în întreaga Europă, turismul revine cu forțe noi în Grecia și țările din sudul Europei, pe măsură ce cei dornici de mare și soare încearcă să recupereze timpul pierdut, scrie Reuters.

Rezervările timpurii sugerează că Italia, Spania, Grecia și Portugalia ar putea înregistra venituri record din turism în acest an, ducând la speranță că bugetele de stat epuizate din cauza pandemiei și a măsurilor anti-inflaționiste vor avea parte de un respiro îndelung așteptat.

La acestea se adaugă și o cerere în creștere pentru segmentul de lux.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„În prezent, în Italia, avem acest boom în ceea ce privește turismul, care este incredibil” , a declarat Carlo Messina, CEO al celei mai mari bănci din peninsulă, Intesa SanPaolo, într-o convorbire cu investitorii. „Este imposibil să găsești un loc într-un hotel de 5 stele dacă vrei să îți rezervi un concediu” , a subliniat el.

Turismul este vital pentru economiile Europei de Sud.

Industria turismului a generat 100 de miliarde de euro sau 6,2% din PIB-ul Italiei în 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să aducă prejudicii fără precedent sectorului. Dacă adăugăm veniturile mai largi generate de afacerile legate de turism, cifra se dublează, ajungând la 13%.

În Grecia, turismul reprezintă nu mai puțin de o cincime din Produsul Intern Brut.

Grecia se pregătește pentru un număr record de turiști

Numărul turiștilor străini care au vizitat Italia a crescut cu 70,5% în primele două luni ale anului față de aceeași perioadă din 2022, potrivit agenției naționale de statistică. Aceasta a adăugat că, dacă trendul continuă, Italia ar putea să se apropie sau să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19.

În aprilie, ministrul grec al Turismului, Vassilis Kikilias, a declarat că rezervările pentru vara aceasta indică deja un nou record.

Potrivit datelor oficiale, Portugalia a înregistrat peste 2,8 milioane de vizitatori străini în primele trei luni ale anului, cel mai mare număr din istorie pentru primul trimestru al unui an.

În Spania, numărul turiștilor internaționali în primul trimestru a crescut cu 41,2% față de aceeași perioadă din 2022, depășind 13,7 milioane de vizitatori, deși încă cu 3,5% sub trimestrul similar din 2019.

Industria turistică profită deja.

Companii aeriene precum Lufthansa, easyJet și Ryanair au confirmat rezervări solide pentru lunile de vară, iar Ryanair, anticipând cererea ridicată, a comandat recent 150 de aeronave 737 Max-10 noi și a rezervat încă 150.

Agențiile de turism vorbesc de cifre fără precedent anul acesta

Compania germană de turism TUI se așteaptă la venituri solide și profit mai mare în 2023. Italienii de la Alpitour estimează că cifra de afaceri va crește cu 30% în acest an.

„Observăm deja o cerere foarte mare pentru rezervări de vacanță pentru Crăciun în 2023. Facem între 30.000 și 35.000 de oferte pe zi, cifre fără precedent”, a declarat Gabriele Burgio, CEO al Alpitour.

În contextul inflației persistente și al creșterii repetate a ratei dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană, boom-ul turistic nu ar putea veni într-un moment mai potrivit.

În timp ce producătorii de bunuri din Italia și Spania văd o scădere a cererii, sectoarele de servicii au crescut în aprilie pentru a patra, respectiv a șasea lună consecutiv, stimulate și de turism.

Săptămâna trecută agenția de rating Fitch a făcut referire la „revenirea puternică” a turismului în raportul despre menținerea ratingului de credit al Italiei.

Între timp, Banca Centrală a Portugaliei și-a majorat prognoza de creștere economică pentru 2023 la 1,8% față de 1,5%, în principal datorită „dezvoltărilor favorabile” așteptate în sectorul turismului, în ciuda stagnării aproape complete a consumului privat în acest an.

Banca Greciei estimează că economia locală va crește cu 2,2% în 2023 – mult peste media zonei euro – susținută de „perspectivele favorabile” ale turismului.

Oamenii s-au săturat să cumpere bunuri

Revenirea turiștilor are loc în pofida obstacolelor, de la greve care au perturbat călătoriile, până la îngrijorări legate de fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valul de căldură din sud-vestul Europei din anul trecut și inundațiile actuale din unele părți ale Italiei.

„Călătoriile sunt singurul cheltuială discreționară pe care oamenii sunt pregătiți să o mențină sau să o crească”, a declarat Johan Lundgren, CEO-ul easyJet, luna trecută.

Unii din industrie spun că oamenii care n-au avut de ales decât să cumpere bunuri în loc de servicii în timpul pandemiei sunt acum dornici să recupereze timpul pierdut.

„Se pare că există o schimbare semnificativă în comportamentul consumatorilor, cu vacanțele ocupând un loc central în prioritățile de consum, depășind achizițiile tradiționale precum mașini, telefoane mobile și ceasuri”, a declarat Gabriele Burgio de la Alpitour la un eveniment din industria hotelieră organizat la Milano.

În plus, odată cu ridicarea restricțiile de călătorie împotriva sosirilor din China ca urmare a depășirii valului pandemic din această țară, se estimează că aproximativ 6 milioane de turiști chinezi vor ajunge în Europa până la sfârșitul anului, potrivit estimărilor Institutului de Cercetare a Turismului Extern din China.

Agenția de turism italiană ENIT se declară încrezătoare că apare un nou profil de turist chinez mai tânăr, care dorește „experiențe de călătorie în profunzime” care depășesc turul rapid al centrelor culturale urbane.

„Chinezii se uită acum la destinații neglijate anterior, precum Sicilia, Cinque Terre (Riviera italiană) și destinații de pe litoral care erau ignorate anterior”, afirmă agenția.