• Ministerul Finanțelor poate atrage bani de pe piețele externe, dar toți investitorii ne privesc cu scepticism.
  • Economia are nevoie de bani, dar bugetul este cel care resimte cel mai acut această nevoie.
  • Guvernul condus de Marcel Ciolacu trebuie să demonstreze leadership, atât politic, cât și economic, și să adopte măsuri care să readucă încrederea investitorilor.

Scandalul coifului de la Coțofenești distrage atenția de la problemele economice reale. România riscă retrogradarea la categoria „junk”, iar dobânzile pentru datoriile publice au trecut de 8%. Între timp, bugetul pe 2025 întârzie, iar investitorii își pierd încrederea. JP Morgan avertizează că investițiile străine se retrag, astfel, treptat.

Ministerul Finanțelor poate atrage bani de pe piețele externe, dar toți investitorii ne privesc cu scepticism

Toată lumea vorbește, de sâmbătă dimineață, despre tezaur și alte subiecte conexe. Dar ai auzit vreun politician, vreun ministru sau pe premier să discute despre problema restructurării bugetare, despre necesitatea reducerii cheltuielilor sau despre alte măsuri concrete? Nu. Toată lumea se concentrează pe celulele de criză pentru tezaurul de la Coțofenești.

În acest timp, economia merge înainte. Vom vedea, la finalul anului, dacă a mers bine sau mai puțin bine. Problema reală este finanțarea deficitului bugetar – aceasta este principala noastră provocare. Dobânzile sunt extrem de mari deoarece nu avem un buget aprobat. Ministerul Finanțelor poate atrage bani de pe piețele externe, dar toți investitorii ne privesc cu scepticism.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU PUTIN
DISCURSUL LUI SCHOLZ LA MUNCHEN
FRIG ȘI NINSORI LOCALE
VANCE: DEMOCRAȚIA DIN RO E SLABĂ
ZELE: TREBUIE SĂ CREĂM ARMATA EUROPEI
RUSIA LOVEȘTE CERNOBÎL

Acest lucru se întâmplă, în primul rând, din cauza incertitudinilor legate de alegerile prezidențiale, ceea ce blochează investițiile. Mai există și amenințarea legată de posibile majorări de taxe și impozite. Degeaba premierul a promis că TVA-ul nu va crește, deoarece nimeni nu mai crede acest lucru și toată lumea acționează ca atare.

Economia are nevoie de bani, dar bugetul este cel care resimte cel mai acut această nevoie

Economia are nevoie de bani, dar bugetul este cel care resimte cel mai acut această nevoie. Trebuie să înțelegem că a avea bani în economie nu înseamnă automat că bugetul statului este în aceeași situație. Sunt două lucruri complet diferite. Avem nevoie ca economia să funcționeze anul acesta: companiile să lucreze, oamenii să muncească, iar businessul să progreseze, astfel încât să mai echilibrăm situația. Dacă nimeni nu mai investește și nu se mai fac angajări, este evident că economia fie va stagna, fie va intra în recesiune.

Guvernul trebuie să demonstreze leadership, dar până acum nu vedem acest lucru. Nici premierul, nici ceilalți lideri politici nu fac altceva decât să se împotmolească în dispute mărunte, cum ar fi împărțirea unor posturi. În același timp, Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile bugetare cu câteva miliarde de euro, dar nu există un plan concret și clar în această privință.

Spre exemplu, Băsescu, când s-a confruntat cu o situație similară, a rezolvat problema în 24 de ore: a redus salariile bugetarilor cu 25% și a majorat TVA-ul. Evident, nimeni nu își dorește să ajungem din nou în această situație, deoarece un astfel de șoc ar afecta economia pentru ani buni. Am văzut deja precedentul din perioada lui Băsescu, când economia a avut nevoie de 4-5 ani pentru a-și reveni.

În acest moment, Guvernul condus de Marcel Ciolacu trebuie să demonstreze leadership, atât politic, cât și economic, și să adopte măsuri care să readucă încrederea investitorilor, menținând în același timp finanțele publice sub control. Comisia Europeană ne-a cerut reducerea deficitului bugetar de la 8,6% la 7% și ne-a oferit o perioadă de 7 ani pentru a ne redresa.

Dacă guvernanții nu iau măsuri clare și concrete, înseamnă că se predau în fața valului populist și naționalist, lăsând locul altora să conducă România.

Citește și