Harta bacșișului în România: Cine lasă cei mai mulți bani pentru serviciile la restaurant

Ciubucul, peșcheșul sau, de ce nu, bacșișul. Unul dintre cele mai controversate subiecte atunci când mergi la restaurant.

Ultimul studiu făcut de Bookingham și SRD Media arată că la noi, cei mai generoși sunt dobrogenii. Normal, pentru că la vară vine și rândul lor să-și recupereze investiția.

Totuși, cifrele mai arată că 55% dintre români sunt generoși si lasă un bacșiș de 10% din valoarea consumației. Evident, bacșișul îl lași în funcție de cât de ține buzunarul.

Dintre cei care lasă 5% bacșiș, cei mai mulți sunt tineri cu venituri sub 1.500 de lei pe lună. La polul opus, un bacșiș de peste 15% îl lasă doar cei care au salariul de peste 2.500 de lei pe lună.

Dacă ne uităm pe hartă vedem că după dobrogeni, la capitolul generozitate se înscriu maramureșenii și oltenii. Culmea, cei mai zgârciți sunt cei din vestul țării. Cine știe, poate nu cunoaștem bine istoria și în trecut o fi fost o colonie de scoțieni pe acolo.

Alexandra, ospătar: „Unii lasă 10%, alții nu lasă deloc, alții lasă mai mult de 10%. Mi s-a întâmplat să primim și 50% sau chiar mai mult decât nota de plată. (R: Ție cât ți s-a lăsat cel mai mult?) 200 de lei la o notă de 50 de lei.”

Reporter: Pe ce vă bazați când decideți cât bacșiș să lăsați?
Client: Pe serviciile pe care mi le oferă ospătarul și locația în principiu.

Reporter: Se lasă bacșiș în Transilvania?
Client: Nu la fel ca în Sud, dar se lasă.
Reporter: Ți s-a întâmplat să nu lași bacșiș deloc?
Client: Da.
Reporter: Din ce cauză?
Client: Timpul de așteptare sau ospătarul respectiv. Trebuie să fii sincer. Dacă ceva nu e ok, nu lași.

HARTA BACȘIȘULUI ÎN ROMÂNIA

Dobrogea – 70% locuitori lasă bacșiș
Maramureș – 69% locuitori lasă bacșiș
Oltenia – 60% locuitori lasă bacșiș
Muntenia – 59% locuitori lasă bacșiș
Moldova – 55% locuitori lasă bacșiș
Transilvania – 53% locuitori lasă bacșiș
Crișana + Banat – 46% locuitori lasă bacșiș

Exit mobile version