- Creșterea dobânzilor și presiunea asupra cursului valutar afectează economia României, iar ratingul a fost modificat la negativ.
- Constituirea guvernului întârzie, iar măsurile economice necesare, precum înghețarea creșterii pensiilor și salariilor, nu sunt încă adoptate.
- Bugetul României provoacă tensiuni, cu cheltuieli mari și venituri insuficiente, iar deficitul bugetar rămâne o problemă majoră.
Economia României părea stabilă la începutul lui 2024, cu prognoze favorabile și scăderi ale inflației și dobânzilor. În plan social, țara era liniștită, iar coaliția PSD/PNL părea solidă. Totul s-a schimbat însă din primăvară, când relația dintre Ciolacu și Ciucă s-a degradat, ducând la destrămarea coaliției. Piețele financiare au reacționat negativ, iar anul s-a încheiat cu o scenă politică tensionată și o economie instabilă.
Advertisment
Cum afectează instabilitatea politică din România stabilitatea economică?
„Deja vedem, în timp real, o creștere a dobânzilor și o presiune mare asupra cursului valutar. La casele de schimb valutar, unde fiecare dintre noi merge pentru a schimba bani, cursul a depășit 5 lei – se cumpără cu 5 lei și se vinde cu mai mult de 5 lei. Agenturile de rating au modificat perspectiva pentru România, care era stabilă, iar acum este negativă. În prima parte a anului viitor, este posibil să vedem și o retrogradare a ratingului, ceea ce ar putea arunca România în categoria de risc ridicat.
Pe de altă parte, constituirea guvernului sau a coaliției a fost mult amânată, ceea ce arată că viitorul guvern ar putea să nu fie foarte stabil și să nu poată lua măsurile necesare. Întrebarea este cine va adopta ordonanțele necesare pentru blocarea sau înghețarea creșterii pensiilor și salariilor, înghețarea anumitor cheltuieli bugetare sau eliminarea unor facilități fiscale. Este clar că guvernul actual nu este pregătit pentru aceste măsuri, iar întrebarea este dacă guvernul viitor va reuși să le adopte.
Recomandări
De asemenea, există nelămuriri în legătură cu bugetul României, care pare să genereze multe tensiuni, fiind un subiect major pentru viitorul guvern. Se discută mult despre cheltuielile mari comparativ cu veniturile disponibile. Economia deja este în scădere, iar, potrivit antreprenorilor, vânzările au scăzut semnificativ în luna decembrie. Aceasta este considerată cea mai slabă lună decembrie din 2008 până acum. Statul nu are bani suficienți și trebuie să facă față unor cheltuieli care sunt deja în întârziere.
Până acum, ar fi trebuit să se ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor sau cel puțin să se anunțe reduceri semnificative ale acestora pentru a evita un derapaj bugetar. Totuși, există deja un derapaj, iar întrebarea este cât de mare va fi acesta și cum va fi finanțat.
Mulți cred că deficitul bugetar poate fi acoperit cu ușurință, însă realitatea este că depindem de piețele financiare și de cum ne vor percepe acestea. Așteptăm să vedem cum vor decurge negocierile din acest weekend, iar poate, printr-o minune, guvernul va fi format până de Crăciun, iar apoi vom vedea ce decizii vor lua în privința împărțirii banilor”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial ZF, pentru Aleph News.
Citește și
- Unde mergi în vacanță de Crăciun în 2024? Expert în turism: „S-au cizelat gusturile turiștilor români”
- Pârtiile din România sunt pregătite pentru o iarnă de neuitat. Ești gata de schi la Predeal?
- Orientul Mijlociu e modelat de război. Care va fi reacția Israelului la atacul rebelilor Houthi?
Partenerii noștri