• Temerile tot mai mari legate de o recesiune globală au început să tragă piața în jos; acțiunile globale au scăzut cu 12 procente până acum în acest an.
  • Hanushka Toni, o fostă profesionistă în marketing în vârstă de 33 de ani din Londra, investește în genți de firmă pentru un randament de aproximativ 14 procente pe an.
  • Prețul mediu al Birkins a crescut cu 38 de procente în 2021, potrivit băncii de investiții Credit Suisse.

Lumea investițiilor nu este neaparat cea mai fascinantă, dar a fost extrem de profitabilă. Un deceniu de creștere a pieței bursiere a însemnat că, pentru o lungă perioadă de timp, asigurarea unui randament de 10 procente pe an a fost un obiectiv rezonabil.

Nu mai este așa. Temerile tot mai mari legate de o recesiune globală au început să tragă piața în jos; acțiunile globale au scăzut cu 12 procente până acum în acest an, potrivit The Telegraph.

În condițiile în care inflația a atins un maxim al ultimilor 40 de ani și ratele de economisire sunt foarte mici, investiția este singura speranță pe care o au economiștii de a-și păstra valoarea banilor. În acest caz, o notă de farmec poate fi de ajutor.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Profitabilitatea genților de lux

Hanushka Toni, o fostă profesionistă în marketing în vârstă de 33 de ani din Londra, investește în genți de firmă pentru un randament de aproximativ 14 procente pe an. Toni, care a înființat un magazin de genți de designer second-hand împreună cu mama sa în urmă cu trei ani, a declarat că în ultima vreme a avut loc o schimbare, deoarece investitorii au început să ia în serios gențile de designer ca o clasă de active.

Am cumpărat o geantă Hermès Birkin pentru 15.000 de lire sterline acum doi ani”, a spus ea potrivit sursei citate.. „Acum valorează în jur de 19.000 de lire sterline, pentru că piața a crescut atât de mult. Asta înseamnă mai mult de un randament de 26pc. Acum am clienți care își iau foarte în serios investițiile în genți – le vor lăsa în stare impecabilă și nu le vor purta niciodată.

Dar Toni a avertizat că piața este complexă pentru cei neinițiați, iar cei care investesc în marca greșită ar putea cădea în capcană. „Gențile Birkin și Chanel sunt principala modalitate de a investi. Din experiența mea, mărcile italiene precum Gucci și Prada își depreciază valoarea.”

Gențile Hermès Birkin, cele mai profitabile investiții

Rachel Fox, de la casa de amanet Suttons and Robertsons, a declarat că nu este un lucru neobișnuit ca gențile Hermès Birkin să aibă o valoare de revânzare mai mare decât prețul lor inițial. Prețul mediu al Birkins a crescut cu 38 de procente în 2021, potrivit băncii de investiții Credit Suisse. Gențile Chanel au crescut cu 12 procente. În schimb, piața bursieră londoneză a avut un randament de doar 8 procente.

O geantă Birkin sau Kelly Hermès într-o piele standard poate fi achiziționată nouă pentru aproximativ 7.000 – 10.000 de lire sterline”, a spus ea. „Cu toate acestea, ele se pot revinde pe piața secundară cu peste 20.000 de lire sterline, unele genți cu piele exotică fiind vândute cu peste 60.000 de lire sterline.”

În luna mai a acestui an, casa de licitații Kruse GWS Auctions a vândut o geantă rară Hermès Birkin la un preț record de 630.000 de dolari (2.950.000 de lei). Geanta din crocodil Himalaya este finisată cu aur alb masiv de 18 carate și diamante.

Și vinurile atrag investitori

Deși este posibil ca gențile de designer să nu stârnească interesul oricărui investitor, colecționarea de bunuri de lux poate fi o modalitate utilă de diversificare a portofoliului.

Rod Peel, un fost inginer la British Gas, care acum este pensionat în Bolivia, are un portofoliu de vinuri fine în valoare de peste 1 milion de lire sterline. „Am început în 2004, când am primit un telefon de la actualul meu broker, WineCap”, a spus el. „Cea mai bună investiție a mea a fost într-o ladă de Rothschild 1984, pe care am cumpărat-o cu 9.000 de lire sterline și pe care am vândut-o ulterior cu 54.000 de lire sterline.

Dar acest lucru nu este tipic. În plus, faci profituri pe vinuri doar atunci când le vinzi. Altfel, ele stau acolo câștigând bani ipotetici. Plătesc în jur de 1.000 de lire sterline pentru depozitare și asigurare în fiecare an.”

Cameron Scott, un contabil în vârstă de 78 de ani din Staffordshire, care se apropie de pensionare, și-a construit, de asemenea, un portofoliu de vinuri fine.

Vinul meu reprezintă între 5 și 10 procente din întregul meu portofoliu”, a spus el. „Îmi place pentru că nu-mi pot imagina că valoarea sa ar putea vreodată să scadă la zero și mă ajută să reduc riscul valutar. Cea mai bună investiție a mea a fost într-un vin american pe care l-am cumpărat în urmă cu șapte sau opt ani, Screaming Eagle. A costat câteva mii de dolari sticla, iar prețul său s-a dublat în doar trei ani.”

Cu toate acestea, atât Peel, cât și Scott au avertizat că găsirea unui broker de încredere în domeniul vinului și al whisky-ului s-a dovedit a fi dificilă. „Nu este o piață complet reglementată, așa că există o mulțime de pungași”, a spus Peel. „La un moment dat, am pierdut 37.000 de lire sterline. Noii investitori trebuie să se documenteze foarte atent”.