• Cei mai mulţi au fost interesaţi de ofertele pe care angajatorii le-au postat pentru poziţiile de şofer, asistent medical, operator call center şi contabil.
  • Asistent medical a fost a doua cea mai căutată meserie în primele şase luni din acest an.
  • Alte poziţii care au generat un număr mare de căutări au fost agent de vânzări, specialist în resurse umane, lucrător comercial, inginer ori electrician.

Ce joburi au căutat românii în prima jumătate a anului: poziţiile de şofer, asistent medical, call center şi contabil se află în topul preferinţelor candidaţilor. Cu aproximativ 33.000 de căutări, joburile remote continuă să rămână atractive pentru cei care vor să se angajeze.

Peste 4 milioane de căutări de joburi au fost efectuate, de la începutul anului şi până acum, de candidaţii activi pe eJobs.ro. Cei mai mulţi au fost interesaţi de ofertele pe care angajatorii le-au postat pentru poziţiile de şofer, asistent medical, operator call center şi contabil.

„Prima jumătate a anului a crescut semnificativ numărul de căutări făcute de cei interesaţi să îşi schimbe locul de muncă. Vorbim despre o dublare sau chiar o triplare a numărului de căutări, în special pentru poziţiile de entry level. Nu într-un ritm la fel de abrupt, dar observabil faţă a anul trecut, a crescut şi numărul de aplicări înregistrate în platformă. Dacă în primul semestru din 2022 am avut 5,1 milioane de aplicări, în aceeaşi perioadă din 2023 vorbim despre aproape 5,3 milioane de aplicări” , spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În ceea ce priveşte căutările făcute de candidaţi în platformă, anul acesta dispare din top 5 poziţia de inginer, care, la nivelul anului trecut, a fost cea mai populară. A fost înlocuită de poziţia de şofer, care s-a regăsit în peste 150.000 de căutări active. În această categorie profesională, cei mai mulţi dintre candidaţi sunt interesaţi de joburile deschise pentru şoferii de categorie B, şoferii de tir şi cei de curierat.

Asistent medical a fost a doua cea mai căutată meserie în primele şase luni din acest an, cu peste 56.000 de interogări în platformă, urmată, la scurtă distanţă, de contabil (55.000 de căutări) şi operator call-center (43.000 de căutări). Deşi, în valori absolute, joburile remote suscită un interes mai mare decât anul trecut, raportat la celelalte poziţii din clasament, se află în scădere şi ocupă, anul acesta, poziţia a şasea.

„Dacă ne uităm la aplicări, vedem însă că domeniile care au atras cei mai mulţi candidaţi au fost retailul, serviciile, call-center / BPO, IT / telecom şi financiar bancar. Din cele aproximativ 5,3 milioane de aplicări, peste 3 milioane au mers către aceste domenii. Faptul că există foarte multe căutări pe poziţiile menţionate anterior este un indicator bun pentru ce se va întâmpla, cel mai probabil din toamnă, când eforturile active de a prospecta piaţa şi joburile disponibile vor fi dublate de eforturi active în direcţia aplicării propriu-zise. Mai cu seamă în condiţiile în care, toamna, în mod tradiţional, candidaţii fac paşi concreţi în direcţia schimbării joburilor”, explică Bogdan Badea.

Salariul mediu net al celor care lucrează ca şoferi pleacă de la o medie de 2.800 de lei, net, în cazul curierilor, spre exemplu, şi pot ajunge până la 9.000 de lei sau chiar mai mult, dacă vorbim despre şoferi de tir, pe curse internaţionale. Salariul mediu net pentru un contabil, la nivel naţional, este de 3.600 de lei şi poate ajunge la 6.000 de lei, în cazul contabililor şefi, în timp ce operatorii din call-centere se pot aştepta la câştiguri lunare de aproximativ 2.700 de lei. Un asistent medical câştigă, în medie, 3.200 de lei, pe lună.

Alte poziţii care au generat un număr mare de căutări au fost agent de vânzări, specialist în resurse umane, lucrător comercial, inginer ori electrician.

Citește și

Rudy Farias, băiatul care a dispărut în timp ce își plimba câinii, a fost găsit opt ani mai târziu. Ce semne are tânărul pe corp

Cum și-au petrecut ultimele momente din viață pasagerii submersibilului Titan

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Olaf Scholz: „Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente”