• Reducerea programului Neom a pus accentul pe dificultățile de finanțare cu care se confruntă guvernul saudit.
  • Arabia Saudită se confruntă cu un deficit bugetar de la sfârșitul anului 2022, când a început să reducă producția de petrol pentru a accelera prețurile globale.
  • Costul oficial al construcției Neom, 500 de miliarde de dolari, este cu 50% mai mare decât întregul buget federal al țării pentru acest an.

„Ei pot continua să spună asta, iar noi putem continua să le dovedim că se înșeală”. Acesta a fost răspunsul prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, într-un documentar TV difuzat în iulie 2023, în timp ce vorbea despre scepticismul din jurul proiectelor de construcții emblematice ale Arabiei Saudite, scrie BBC.

Aproape un an mai târziu, unele dintre îndoieli se dovedesc a fi adevărate.

În ultimele luni, Arabia Saudită pare să fi redus planurile pentru vastul său proiect de dezvoltare a deșertului Neom, care este piesa centrală a Vision 2030. Acesta este programul de diversificare economică condus de prințul Mohammed, conducătorul de facto al statului din Golf, pentru a îndepărta economia țării de dependența de petrol.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Pe lângă Neom, Arabia Saudită dezvoltă și alte 13 proiecte mari de construcții, sau „giga-proiecte”, după cum sunt denumite, în valoare de trilioane de dolari. Printre acestea se numără un oraș de divertisment la periferia capitalei Riad, mai multe stațiuni insulare de lux la Marea Roșie și o serie de alte destinații turistice și culturale.

Anunțat în 2017, Neom este un plan de 500 de miliarde de dolari (394 de miliarde de lire sterline) pentru construirea a 10 orașe futuriste într-o regiune deșertică din nord-vestul țării.

Cel mai ambițios dintre acestea, și cel care a câștigat toate titlurile, este The Line. Acesta va fi un oraș liniar format din două ziduri de zgârie-nori alăturate, paralele, înalte de 500 m – mai înalte decât Empire State Building. Cu toate acestea, acestea vor avea o lățime combinată de doar 200 m, inclusiv spațiul dintre ele. Planul inițial era ca acestea să se întindă pe 170 km și să devină casa a nouă milioane de locuitori.

Potrivit unor persoane familiarizate cu detaliile – și după cum s-a scurs deja în presă – dezvoltatorii proiectului se vor concentra acum pe finalizarea a doar 2,4 km până în 2030, ca parte a primului modul.

Când The Line a fost anunțat pentru prima dată, a fost prezentat ca un „oraș liniar fără emisii de carbon” care ar redefini viața urbană, cu facilități pentru locuitori precum parcuri, cascade, taxiuri zburătoare și servitoare robot. Orașul nu ar avea drumuri sau mașini și ar fi alcătuit din comunități interconectate, pietonale. Va include, de asemenea, un tren ultrarapid, cu o durată maximă a călătoriei de 20 de minute oriunde în limitele orașului.

Cât de multe dintre aceste caracteristici vor face parte din prima fază nu sunt clare.

Pe lângă The Line, Neom va include și un oraș industrial plutitor de formă octogonală și o stațiune montană de schi care va găzdui Jocurile de iarnă din Asia în 2029. Ali Shihabi, un fost bancher care acum face parte din consiliul consultativ al Neom, spune că obiectivele stabilite pentru proiectele din cadrul Vision 2030 au fost în mod deliberat „concepute pentru a fi prea ambițioase”.

Reducerea programului Neom a pus accentul pe dificultățile de finanțare cu care se confruntă guvernul saudit. Costul oficial al construcției Neom, 500 de miliarde de dolari, este cu 50% mai mare decât întregul buget federal al țării pentru acest an. Însă analiștii estimează că, în cele din urmă, execuția integrală a proiectului ar costa peste 2 miliarde de dolari.

Bugetul guvernamental al Arabiei Saudite se află în deficit de la sfârșitul anului 2022, când cel mai mare exportator de petrol din lume a început să reducă producția pentru a accelera prețurile globale. Guvernul a prevăzut un deficit de 21 de miliarde de dolari pentru acest an.

PIF resimte presiunea. Acesta controlează active de aproximativ 900 de miliarde de dolari, dar în septembrie avea rezerve de numerar de doar 15 miliarde de dolari.

În ultimii ani, Arabia Saudită a câștigat drepturile de găzduire pentru mai multe evenimente internaționale majore, cum ar fi Cupa Asiei la fotbal din 2027, Jocurile asiatice de iarnă din 2029 și Expoziția Mondială 2030. De asemenea, Arabia Saudită a devenit singurul ofertant pentru Cupa Mondială masculină FIFA 2034. Toate aceste proiecte vor necesita investiții masive în anii următori.

În aprilie, la o reuniune specială a Forumului Economic Mondial desfășurată la Riad, Ministrul de Finanțe al țării, Mohammed Al-Jadaan, a declarat că guvernul nu are un „ego” și că își va ajusta planul Vision 2030 pentru a-și transforma economia în funcție de necesități.

„Vom schimba cursul, vom prelungi unele dintre proiecte, vom reduce unele proiecte, vom accelera unele proiecte”, a spus el.

Citește și