• Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond speculativ din lume, e îngrijorat că alegerile din SUA ar putea arunca economia țării în dezordine, indiferent de cine câștigă.
  • Cea mai mare teamă a lui Dalio este pentru democrație, anticipând posibilitatea ca partea pierzătoare, în special republicanii și Donald Trump, să nu accepte înfrângerea.
  • Dalio prezice o migrație internă între statele americane, bazată pe diferențe politice, economice și de valori.
  • Dalio susține că are dreptate în aproximativ 65% din predicțiile sale de piață, dar refuză să spună cine crede că va câștiga alegerile din noiembrie.

Alegerile din noiembrie ar putea arunca cea mai mare economie a lumii într-o gravă dezordine.
După ce candidații la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump, s-au confruntat în sfârșit într-o dezbatere televizată, Ray Dalio a declarat că cea mai mare temere a sa este pentru democrație, indiferent cine câștigă pe 4 noiembrie, scrie BBC.


Dalio a fondat cel mai mare fond speculativ din lume și este urmărit îndeaproape de alți investitori pentru alegerile sale de acțiuni.


Într-un interviu acordat pentru BBC, Dalio a spus: „Există posibilitatea ca pierzătorul, în special dacă este Donald Trump și republicanii, să nu accepte înfrângerea și să ajungem într-o situație în care vedem o victorie cu orice preț atât din partea stângii, cât și a dreptei, astfel încât niciuna dintre părți să nu poată face compromisuri. Marea mea teamă este pentru democrație”, a spus el.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI


Indiferent de învingător, Dalio a spus că se așteaptă să existe o migrație internă între state, bazată pe linii de divizare politice, economice și morale.


„Mulți oameni din state precum California, New York și New Jersey și așa mai departe, vor merge în state precum Florida și Texas, parțial din cauza taxelor, parțial din cauza valorilor”, a spus el. „Există o mare diferență în valori”.

„Acest lucru îmi amintește de perioada 1930-1945 în care a existat o criză economică urmată de transformarea democrațiilor în dictaturi. Germania, Italia, Spania și Japonia aveau sisteme parlamentare, și acestea s-au prăbușit din cauza conflictelor interne dintre extrema stângă, extrema dreaptă, comunism și fascism. Astăzi vedem versiuni moderne ale unora dintre aceste lucruri”, a spus Dalio.


Există unele dovezi că migrația bazată pe valori se întâmplă deja în SUA. Elon Musk a anunțat în iulie că va muta sediile companiilor sale X și SpaceX din California în Texas, din cauza noilor reguli care interzic școlilor să-i anunțe pe părinți despre intenția copiilor lor de a-și „redefini” genul.


Dalio, acum în vârstă de 75 de ani, este fondatorul Bridgewater Associates – cel mai mare fond speculativ din lume, cu active de 124 miliarde de dolari. Miliardarul spune că probabilitatea unui război civil este „scăzută, dar nu poate fi ignorată.”


Dalio, în mod lăudabil, nu pretinde că este infailibil. Dar insistă că are dreptate mai des decât greșește.
„Am avut dreptate pe piețe în aproximativ 65% din cazuri”, a spus el.


În ceea ce privește cea mai arzătoare întrebare din SUA, Dalio își ascunde pariurile și refuză să spună cine crede că va câștiga în noiembrie.


„Nu știu cum se vor termina aceste alegeri. Știu că avem o probabilitate excepțional de mare de instabilitate”, a concluzionat el.

Citește și