• Musk, care are o fiică transgender, a declarat anterior că „sprijină trans”.
  • Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a criticat aparent decizia lui Musk.
  • Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a declarat că mutarea consolidează Texas ca lider în explorarea spațială.

Miliardarul Elon Musk a declarat că va muta sediul central a două dintre cele mai importante companii ale sale, SpaceX și platforma de social media X, din California în Texas, scrie BBC.

El a invocat opoziția sa față de o nouă lege a statului californian care interzice școlilor să solicite personalului să dezvăluie informații despre identitatea de gen a unui copil – inclusiv părinților. „Aceasta este ultima picătură”, a scris el pe rețelele sociale.

Omul de afaceri a mutat deja sediul Tesla în Texas în 2021, o mișcare pe care a amenințat-o prima dată din cauza închiderilor din era Covid. De atunci, a devenit din ce în ce mai implicat în politica americană.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În weekend, el l-a susținut oficial pe Donald Trump pentru funcția de Președinte. Marți, Wall Street Journal a raportat că va direcționa 45 de milioane de dolari pe lună către campania sa.

Problema a ceea ce școlile ar trebui să le spună părinților despre identitatea de gen a copiilor lor a devenit un subiect major de dezbatere în SUA. Apărătorii LGBTQ susțin că elevii au dreptul la intimitate, dar alții susțin că părinții au dreptul să știe ce se întâmplă cu copiii lor.

Musk, care are o fiică transgender, a declarat anterior că „sprijină trans”, exprimându-și în același timp nerăbdarea față de pronume, pe care le-a descris drept un „coșmar estetic”. Anul trecut, el a declarat că va face lobby pentru a incrimina tratamentul medical transsexual care ar duce la ceea ce el a descris ca fiind „schimbări grave și ireversibile la copiii sub vârsta de consimțământ”.

„Din cauza acestei legi și a multor altora care au precedat-o, atacând atât familiile, cât și companiile, SpaceX își va muta acum sediul din Hawthorne, California, la Starbase, Texas”, a declarat el într-o postare pe X marți, menționând că și-a exprimat anterior opoziția față de proiect.

Explicând decizia de a muta X în Austin, Musk a criticat situația din San Francisco, afirmând că „s-a săturat să se ferească de bande de drogați violenți doar pentru a intra și a ieși din clădire”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, al cărui nume se numără printre cele care au fost vehiculate pentru a-l înlocui pe Președintele Joe Biden în calitate de candidat democrat pentru viitoarele alegeri, a apărut pe rețelele de socializare pentru a critica aparent decizia lui Musk.

„Ai îngenuncheat”, a postat dl Newsom, împreună cu o captură de ecran a unei postări din 2022 a lui Donald Trump care îl critica pe miliardar.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului a declarat după semnarea proiectului de lege că acesta menține „copiii în siguranță, protejând în același timp rolul esențial al părinților”.

„Protejează relația copil-părinte, împiedicând politicienii și personalul școlar să intervină în mod nepotrivit în chestiuni familiale și să încerce să controleze dacă, când și cum au familiile conversații profund personale”, a declarat Brandon Richards pentru Associated Press.

De-a lungul istoriei, statele au concurat agresiv pentru a atrage companiile să își stabilească sediile, aducând cu ele locuri de muncă corporative bine plătite. Musk însuși este deja rezident al statului Texas, care nu are impozit pe venit.

SpaceX, care are peste 5.000 de angajați în California, conform înregistrărilor statului, are, de asemenea, deja o bază de operațiuni importantă în acest stat.

Ca răspuns la promisiunea lui Musk, Greg Abbott, guvernatorul Texasului, a declarat: „Acest lucru consolidează Texasul ca lider în explorarea spațială”.

Nici SpaceX, nici X nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la faptul dacă decizia de a muta sediul va duce la reducerea locurilor de muncă în California.

Citește și