• Roverul, cunoscut sub numele de Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, sau VIPER, este deja construit.
  • Lansarea este programată să aibă loc la sfârșitul anului viitor, dar VIPER nu va fi la bord.
  • „Decizii precum cele pe care le-am discutat astăzi sunt extrem de dificil de luat”, a declarat Nicola Fox, administratorul asociat al directoratului misiunii științifice a NASA.

NASA va cheltui aproximativ 800 de milioane de dolari pentru a nu trimite un rover robotizat pe Lună, scrie The New York Times.

Roverul, cunoscut sub numele de Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, sau VIPER, este deja construit. Lansarea este încă programată să aibă loc la sfârșitul anului viitor, dar VIPER nu va fi la bord.

Agenția spațială a anunțat miercuri că intenționează să anuleze misiunea și că intenționează să dezasambleze VIPER, un vehicul cu roți de mărimea unei mașini mici, care trebuia să caute gheață de apă în umbrele din apropierea polului sud al Lunii. Un „simulator de masă” nefuncțional îi va lua locul.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Recunoașterea era menită să ofere informații despre ceea ce se află în craterele veșnic întunecate din regiunile polare, înainte ca astronauții NASA să aterizeze acolo în următorii ani. Cu toate acestea, întârzierile atât ale roverului VIPER, cât și ale navei spațiale private care ar fi trebuit să aterizeze roverul pe suprafața lunii au condus la incertitudini cu privire la calendarul misiunii. Costurile în creștere au riscat să reducă sau să anuleze alte misiuni.

„Decizii precum cele pe care le-am discutat astăzi sunt extrem de dificil de luat”, a declarat Nicola Fox, administratorul asociat al directoratului misiunii științifice a NASA, în timpul unei conferințe de presă. „Nu le luăm cu ușurință. Ne gândim foarte mult la cea mai bună modalitate de a merge mai departe.”

Anularea VIPER propusă este cel mai recent eșec în eforturile științifice ale NASA.

Până în luna iunie, NASA a cheltuit 450 de milioane de dolari pentru VIPER, care este deja complet asamblat, cu instrumentele sale științifice instalate, a declarat Joel Kearns, administrator asociat adjunct pentru explorare în cadrul direcției de știință. Cu toate acestea, testarea roverului pentru a se asigura că va supraviețui zgâlțâiturilor provocate de lansarea unei rachete și condițiilor dificile din spațiu nu a fost finalizată.

Anularea ar economisi cel puțin 84 de milioane de dolari, deoarece NASA nu ar mai trebui să plătească pentru finalizarea testelor sau pentru operarea roverului pe Lună, a declarat Dr. Kearns. Alte misiuni vor fi capabile să atingă multe dintre obiectivele VIPER, deși nu la fel de repede, a spus Dr. Fox.

Citește și