• Crește numărul celor cu credite de consum cu peste 127 de mii.
  • Lasconi propune și ea o lege pentru protecția cumpărătorilor de case.
  • PSD și PNL au anunțat și ele proiecte de legi pentru imobiliare.

Facem mai puține credite ipotecare, dar mai multe credite de consum. Numărul creditelor ipotecare a scăzut cu 3.800 în ultimul an, iar numărul tranzacțiilor imobiliare este și el în scădere, arată o analiză a Ziarului Financiar. În plus, scriu cei de la ZF, o parte importantă din volumul creditelor ipotecare noi o reprezintă de fapt refinanţări sau rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare la dobânzi mai mici.

Deși nu se mai înghesuie să facă credite pentru cumpărarea de case, românii sunt din ce în ce mai atrași de creditele de consum. Numărul celor cu astfel de credite a crescut în ultimul an cu peste 127 de mii. La fel și numărul celor care și-au făcut carduri de credit noi a crescut cu aproape 16% în ultimul an.

Imobiliarele agită și politica înainte de alegeri. După scandalul Nordis, partidele au venit fiecare cu proiecte de legi care să-i protejeze pe cei care vor să-și cumpere case.

Recomandări

AVEM REZULTATELE PE 25 NOV
CARE-I TRENDUL?
CE RĂMÂNE DIN EDUCAȚIE?
TU MĂNÂNCI STRIDII?
ARE RO NEVOIE DE SPITAL SMART?
ISRAEL VS IRAN

Elena Lasconi îi cere premierului Ciolacu să voteze săptămâna aceasta, în Parlament, proiectul de lege „Nordis”, propus de USR. Potrivit lui Lasconi, legea prevede ca antecontractele să fie înregistrate obligatoriu în Cartea Funciară, ca să nu mai existe fraude iar avansul la cumpărarea unei case va fi limitat la 15%, bani care pot fi folosiți doar pentru construcţie. Și PSD a venit cu un proiect de lege similar iar PNL susține că propus o lege de acest gen încă din 2019.

Citește și