• Elysée trebuie acum să facă „eforturi semnificative… pentru a restabili și susține echilibrul financiar al președinției”.
  • A fost servit și un fel de brânzeturi – inclusiv Comté francez și Stichelton albastru britanic.
  • La desert li s-a servit o prăjitură macaroon cu trandafiri, compusă din cremă de petale de trandafiri, zmeură și litchi.

O cină fastuoasă cu homar pentru Regele Charles al III-lea a costat biroul președintelui francez 475.000 EUR, potrivit biroului de audit al țării. Președintele Emmanuel Macron a făcut tot posibilul pentru vizita monarhului în septembrie – oaspeții fiind tratați cu homar albastru, crab și un sortiment de brânzeturi, scrie BBC.

Dar în raportul său anual privind conturile prezidențiale, Cour des Comptes a avertizat că cheltuielile mai mari pentru recepțiile de stat au contribuit la deficitul de 8,3 milioane EUR al bugetului. Și spune că Elysée trebuie acum să facă „eforturi semnificative… pentru a restabili și susține echilibrul financiar al președinției”.

Din banii cheltuiți pentru dineu, peste 165.000 EUR au fost pentru catering, iar alți 40.000 EUR pentru băuturi. Invitații la banchetul plin de vedete – printre care s-au numărat actorul Hugh Grant, managerul de fotbal Arsene Wenger și Rolling Stone Mick Jagger – au fost tratați cu un meniu de homar albastru și crab, urmat de carne de pasăre de Bresse și ciuperci gratinate.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

A fost servit și un fel de brânzeturi – inclusiv Comté francez și Stichelton albastru britanic. Iar la desert li s-a servit o prăjitură macaroon cu trandafiri, compusă din cremă de petale de trandafiri, zmeură și litchi.

Banchetul extravagant de la Palatul Versailles a făcut parte din vizita de stat de trei zile a Regelui Charles în Franța, menită să consolideze o alianță-cheie între cele două țări. Vizita fusese programată inițial pentru luna martie, dar a fost amânată după ce proteste de amploare privind reforma pensiilor au afectat marile orașe.

Vizita Regelui nu este singura citată în raport, fiind menționat și un banchet din iulie 2023 pentru prim-ministrul indian Narendra Modi la Louvre, care a costat biroul prezidențial 412 000 EUR. Ca urmare a creșterii cheltuielilor, inclusiv pentru aceste recepții de stat, cheltuielile au crescut cu 14% față de anul precedent, a declarat biroul de audit.

Citește și