Orașul din Europa care introduce salariul minim de 3.850 de euro pe lună

Geneva va introduce salariul minim de aproape 3.850 de euro pe lună, sumă ce pare a fi cea mai mare din lume, în contextul în care pandemia de Covid-19 a lovit puternic acest oraș, scrie The Guardian.

Cei 500.000 de alegători au aprobat salariul minim propus de sindicatele locale și de partidele de stânga, după ce a fost respins de două ori – în 2011 și 2014.

Salariul minim pe oră va fi puțin sub 21,4 euro, mai mult decât dublu față de cel din Franța, unde salariul lunar minim e de 3.799 de euro, o săptămână de lucru având 41 de ore, ceea ce înseamnă 45.543 de euro pe an.

Michel Charrat, președintele Grupării europene de cooperare teritorială, o organizație independentă care îi sprijină pe cei care trăiesc și lucrează dincolo de granița franco-elvețiană, a spus că rezultatul votului a fost în „semn de solidaritate“ cu săracii orașului.

„Covid a arătat că o anumită parte a populației elvețiene nu poate locui la Geneva… 4.000 de franci elvețieni este minimul pentru a nu scădea sub pragul sărăciei și a fi într-o situație foarte dificilă“, a spus Charrat. El a adăugat că de această măsură vor beneficia 30.000 de angajați slab plătiți, două treimi dintre ei fiind femei.

Exit mobile version