• Skydance va investi aproximativ 8 miliarde de dolari în Paramount, plătind inclusiv 2,4 miliarde de dolari pentru National Amusements, care controlează grupul
  • Tranzacția are loc în contextul în care industria globală a divertismentului este transformată de revoluția video-streaming-ului.
  • Paramount a declarat că se așteaptă să încheie tranzacția până în vara anului viitor.

Una dintre cele mai vechi companii de la Hollywood, Paramount Global, a convenit să fuzioneze cu studioul de film independent Skydance Media, conform BBC.

În cadrul acordului, Președintele neexecutiv al Paramount, Shari Redstone, va vinde participația majoritară a familiei sale în cadrul companiei, într-o tranzacție complexă care va avea ca rezultat o nouă firmă în valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari (21,9 miliarde de lire sterline).

Aceasta marchează sfârșitul unei ere pentru familia Redstone, al cărei patriarh, Sumner Redstone, a transformat un lanț de cinematografe drive-in într-un vast imperiu media. Pe lângă Paramount, grupul include rețelele de televiziune CBS, Comedy Central, Nickelodeon și MTV.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Speranța noastră este că tranzacția Skydance va permite succesul continuu al Paramount în acest mediu în schimbare rapidă”, a declarat Redstone.

Potrivit companiei, canalele sale de televiziune au o acoperire globală de peste 4,3 miliarde de abonați în mai mult de 180 de țări. Fuziunea ar combina Paramount, casa unor filme clasice precum Chinatown și Breakfast at Tiffany’s, cu partenerul său financiar pentru mai multe lansări mari recente, inclusiv Top Gun: Maverick și Star Trek Into Darkness.

Conform acordului, Skydance va investi aproximativ 8 miliarde de dolari în Paramount, plătind inclusiv 2,4 miliarde de dolari pentru National Amusements, care controlează grupul. National Amusements deține doar 10% din acțiunile grupului Paramount, dar deține aproape 80% din drepturile de vot ale acestuia. Paramount a declarat că se așteaptă să încheie tranzacția până în vara anului viitor.

Originile Paramount Global datează de mai bine de un secol, de la înființarea Paramount Pictures Corporation în 1914. Studioul a realizat numeroase filme de succes, printre care Nașul, Star Trek și Mission: Impossible. Însă gigantul din domeniul divertismentului a avut dificultăți în ultimul deceniu. Acțiunile companiei au scăzut cu mai mult de 75% în ultimii cinci ani.

Skydance este deținută de David Ellison, fiul lui Larry Ellison, care a fondat gigantul tehnologic american Oracle. Anunțul a fost făcut după opt luni de negocieri în care Redstone a purtat discuții cu o serie de potențiali parteneri, inclusiv Sony și firma de capital privat Apollo.

În aprilie, directorul executiv al companiei, Bob Bakish, a părăsit compania după ce a intrat în conflict cu dna Redstone în legătură cu acordul planificat cu Skydance.

Tranzacția are loc în contextul în care industria globală a divertismentului este transformată de revoluția video-streaming-ului.

Citește și