• Vânzarea pistoalelor lui Napoleon are loc după ce Ministerul Culturii din Franța le-a clasificat recent drept comori naționale și a interzis exportul lor.
  • Napoleon a vrut să folosească pistoalele pentru a se sinucide în noaptea de 12 aprilie 1814, după ce înfrângerea armatei sale a însemnat că trebuie să renunțe la putere.
  • Obiectele memorabile despre Napoleon sunt foarte căutate, una dintre pălăriile sale tricorne fiind vândută pentru 1,9 milioane de euro în noiembrie.

Două pistoale deținute de împăratul francez Napoleon Bonaparte, cu care acesta a intenționat cândva să se sinucidă, au fost vândute la licitație pentru 1,69 milioane de euro, scrie BBC.

Armele, care au fost create de armurierul parizian Louis-Marin Gosset, ar fi trebuit să fie vândute între 1,2 și 1,5 milioane de euro. Acestea au fost vândute duminică la casa de licitații Osenat – lângă palatul Fontainebleau, unde Napoleon a încercat să își ia viața după abdicarea sa în 1814.

Vânzarea pistoalelor are loc după ce Ministerul Culturii din Franța le-a clasificat recent drept comori naționale și a interzis exportul lor.

Recomandări

SUA SPRIJINĂ LIBANUL
CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
„PLANUL DE VICTORIE"
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI

Acest lucru înseamnă că guvernul francez are acum 30 de luni la dispoziție pentru a face o ofertă de cumpărare noului proprietar, care nu a fost numit. De asemenea, aceasta înseamnă că pistoalele pot părăsi Franța doar temporar.

Pistoalele sunt încrustate cu aur și argint și prezintă o imagine gravată a lui Napoleon însuși în profil. Se spune că acesta ar fi vrut să le folosească pentru a se sinucide în noaptea de 12 aprilie 1814, după ce înfrângerea armatei sale de către forțele străine a însemnat că trebuie să renunțe la putere.

Cu toate acestea, marele său scutier Armand de Caulaincourt a scos praful de pușcă din pistoale, iar Napoleon a luat otravă, dar a supraviețuit. Ulterior, acesta i-a dăruit pistoalele lui Caulaincourt, care la rândul său le-a transmis urmașilor săi.

De asemenea, în cadrul vânzării au fost incluse cutia originală a pistoalelor și diverse accesorii, inclusiv un corn de praf de pușcă și diverse tije de compactare a prafului de pușcă.

Licitatorul Jean-Pierre Osenat a declarat că „imaginea lui Napoleon în punctul său cel mai de jos” a fost vândută împreună cu obiectele.

Obiectele memorabile despre Napoleon sunt foarte căutate. Una dintre pălăriile tricorne care au devenit o parte a brandului său a fost vândută pentru 1,9 milioane de euro în noiembrie. Liderul istoric a revenit la putere în 1815, după exilul său pe insula Elba din Marea Mediterană, dar a fost învins în Bătălia de la Waterloo.

A murit în 1821 după al doilea exil – de data aceasta pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud.

Citește și