• Aproape 3 milioane de exemplare cu Regele Charles vor ajunge în această săptămână în buzunarele și casele de marcat din întreaga țară.
  • Moneda de 1 liră sterlină înfățișează pe revers o pereche de albine britanice, în onoarea pasiunii Regelui pentru conservare și lumea naturală.
  • Moneda de 1 liră sterlină face parte dintr-o serie de opt modele, de la 1 penny la 2 lire sterline, inspirate din floră și faună.

Colecționarii sunt în căutare după ce primele monede de 1 liră sterlină cu Regele Charles au intrat în circulație, conform The Independent.

Moneda de 1 liră sterlină înfățișează o pereche de albine britanice pe partea cu „pajură”, în onoarea pasiunii Regelui pentru conservare și lumea naturală, iar efigia oficială a lui Charles pe avers sau „cap”.

Aproape trei milioane de noi modele vor ajunge săptămâna aceasta în buzunarele și casele de marcat din întreaga țară, prin intermediul oficiilor poștale și al băncilor din Regatul Unit.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Rebecca Morgan, director de monede comemorative la Royal Mint, a declarat: „The Royal Mint a făcut moneda circulantă a fiecăruia dintre monarhii Marii Britanii de la Alfred cel Mare și este o onoare să dezvăluim că moneda de £ 1 a Regelui Charles al III-lea este acum în circulație.

Știm că va exista un zumzet de entuziasm în rândul colecționarilor și al publicului pentru a obține această bucată specială de istorie în mărunțișul lor. Sperăm că desenele de pe toate cupiurile stârnesc conversații importante despre conservarea acestor specii importante.

Un total de 2,975 milioane de monede de 1 liră sterlină sunt emise către bănci și oficiile poștale și vor circula împreună cu cele care prezintă efigia defunctei regine Elisabeta a II-a, care vor fi înlocuite în timp pe măsură ce se deteriorează sau se uzează.

Moneda de 1 liră sterlină este unul dintre cele opt modele, de la 1 penny la 2 lire sterline, inspirate din floră și faună pentru a reflecta angajamentul Regelui față de mediu, care au fost create ca noi monede definitive – modele standardizate care apar pe majoritatea monedelor oficiale.

După monedele comemorative cu portretul Regelui, prima monedă definitivă Charles al III-lea – cea de 50 de pence reprezentând un somon de Atlantic – a fost lansată în noiembrie 2023.

Celelalte modele, care vor fi introduse în funcție de cerere, sunt monedele de 1 pence, care prezintă un dormouse alune, de 2 pence, veverița roșie, de 5 pence, frunza de stejar, de 10 pence, cocoșul de munte, de 20 pence, papagalul de mare și de 2 lire, cu florile naționale – trandafir, narcisă, ciulin și trifoi.

Un sondaj de opinie realizat de Royal Mint a arătat că moneda de 1 liră cu albină a fost preferată, urmată îndeaproape de cea de 2 pence cu veveriță roșie.

Numărul care indică valoarea monedei a fost, de asemenea, mărit pentru a-i ajuta pe copii să numere.

Bancnotele cu portretul Regelui au fost puse în circulație în iunie, marcând prima dată când suveranul a fost schimbat pe bancnotele Băncii Angliei.

Citește și