• România se clasează pe locul opt în Europa în ceea ce privește PIB-ul real.
  • România depășește țări precum Elveția și Belgia în topul PIB-ului real.
  • În topul PIB-ului real, podiumul este ocupat de Germania, Franța și UK.
  • România se clasează pe locul 34 în topul PIB-ului real la nivel global.

România se clasează pe locul opt în Europa în ceea ce privește PIB-ul real (ajustat la paritatea puterii de cumpărare), depășind țări precum Elveția și Belgia, conform unui raport CIA. La nivel global, România ocupă locul 34.

„Acesta este un clasament pur statistic care ia în vedere puterea de cumpărare a fiecărei țări în parte. Este diferit puțin de PIB-ul folosit în mod uzual, dar ceea ce confirmă raportul CIA este că România are o putere de cumpărare mai mare decât credem noi și lucrul ăsta l-am văzut în ultimii zece ani de zile, când economia românească a înregistrat o creștere susținută, mult mai mare decât cea a Europei”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial ZF, la Aleph News.

Un alt raport realizat de presa internațională arată că România și Bulgaria ocupă locurile 32, respectiv 33, cu un PIB pe cap de locuitor de 19.530 USD.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Luxemburg , Irlanda și Elveția sunt în fruntea listei celor mai bogate națiuni ale Europei după PIB pe cap de locuitor, toate peste 100.000 de dolari.

Trei țări nordice (Norvegia, Islanda, Danemarca) se situează, de asemenea, în frunte, între 70.000-90.000 de dolari. Alți parteneri nordici, Suedia și Finlanda se clasează chiar în afara topului 10, între 55.000-60.000 USD.

Citește și