• Din ce în ce mai mulți angajați sunt înlocuiți de inteligența artificială.
  • Se estimează că IA ar putea face un sfert din lucrurile făcute de om.
  • 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării.

Un raport din martie 2023 al Goldman Sachs a estimat că IA, capabilă să genereze conținut, ar putea face un sfert din toate lucrările efectuate în prezent de oameni. În același raport se notează și că, la nivelul UE și SUA, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării, scrie BBC.

Autorul cărții „Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything”, Martin Ford, susține că acest lucru ar fi cumplit: „Nu este vorba doar de faptul că acest lucru s-ar întâmpla doar cu indivizi, ci ar putea fi destul de sistemic. S-ar putea întâmpla la o mulțime de oameni, iar acest lucru are implicații nu doar pentru acele persoane, ci și pentru întreaga economie.” Experții susțin că încă mai există lucruri de care IA nu este capabilă – sarcini care implică calități clar umane, cum ar fi inteligența emoțională, creativitatea.

Categorii ce nu pot fi înlocuite de IA

Martin Ford spune că „cred că, în general, există trei categorii care vor fi relativ izolate în viitorul apropiat. Prima ar fi locurile de muncă care sunt cu adevărat creative: nu faci o muncă bazată pe formule sau doar rearanjezi lucruri, ci vii cu adevărat cu idei noi și construiești ceva nou.”

Recomandări

MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI

Totuși, acest lucru nu înseamnă că toate locurile de muncă considerate „creative” sunt sigure. Din contră, lucruri precum designul grafic și rolurile legate de artele vizuale ar putea fi printre primele care vor dispărea. Algoritmii de bază pot dirija un robot să analizeze milioane de imagini, permițând IA să stăpânească instantaneu estetica. Ford susține că există o siguranță în ceea ce privește alte tipuri de creativitate: „în știință, și în medicină și în drept… oameni a căror sarcină este să vină cu o nouă strategie juridică sau de afaceri. Cred că acolo va continua să existe un loc pentru ființele umane”.

O a doua categorie izolată, spune el, este reprezentată de locurile de muncă care necesită relații interpersonale sofisticate. În această categorie intră asistentele medicale, consultanții în afaceri și jurnaliștii de investigație. Ford este de părere că acestea sunt locuri de muncă „în care ai nevoie de o înțelegere foarte profundă a oamenilor. Cred că va trece mult timp până când inteligența artificială va avea capacitatea de a interacționa în moduri care să construiască cu adevărat relații”.

Ultima categorie ce se situează într-o zonă sigură este alcătuită din „locurile de muncă care necesită într-adevăr multă mobilitate, dexteritate și capacitatea de a rezolva probleme în medii imprevizibile”. În această categorie intră locurile de muncă din domeniul comerțului, electricieni, instalatori, sudori.

Izolate, dar nu în totalitate

Ford adaugă: „Acestea sunt genul de locuri de muncă în care te confrunți tot timpul cu o situație nouă. Sunt probabil cele mai greu de automatizat. Pentru a automatiza astfel de locuri de muncă ar fi nevoie de un robot SF. Ai avea nevoie de C-3PO din Războiul Stelelor.”

Cu toate că oamenii vor rămâne în aceste locuri de muncă ce se încadrează în cele trei categorii, acest lucru nu înseamnă că aceste profesii sunt total izolate de ascensiunea IA. Din contră, spune Joanne Song McLaughlin, profesor asociat de economie a muncii la Universitatea din Buffalo, SUA, majoritatea locurilor de muncă, indiferent de industrie, au aspecte care vor fi probabil automatizate de tehnologie. „În multe cazuri nu există o amenințare imediată la adresa locurilor de muncă, dar sarcinile se vor schimba”.

Aceasta continuă prin a spune că locurile de muncă umane vor deveni mai mult axate pe abilitățile interpersonale „Este ușor de imaginat că, de exemplu, IA va detecta cancerele mult mai bine decât ar putea-o face oamenii. În viitor, presupun că medicii vor folosi această nouă tehnologie. Dar nu cred că întregul rol al medicului va fi înlocuit.”

Chiar și cei cu o educație avansată sau un job bine plătit sunt amenințați de IA

Ford este de părere că este important de reținut că o educație avansată sau o poziție bine plătită nu reprezintă o apărare împotriva preluării IA. „Am putea crede că persoana cu un post de funcționar este mai sus în lanțul trofic decât cineva care conduce o mașină pentru a-și câștiga existența. Dar viitorul angajatului cu gulere albe este mai amenințat de șoferul Uber, pentru că încă nu avem mașini care se conduc singure, dar IA poate cu siguranță să scrie rapoarte. În multe cazuri, lucrătorii mai educați vor fi mai amenințați decât atunci chiar și cei mai puțin educați. Gândiți-vă la persoana care lucrează la curățarea camerelor de hotel – este foarte greu să automatizezi această muncă.”

Citește și