• România este pe locul 3 în Europa la cel mai ieftine locuințe.
  • Prețul mediu al unei locuințe în România este de 1.504 €/mp.
  • Mai ieftine ca noi sunt Bosnia și Herțegovina și Grecia.

România nu e departe să devină raiul expaților. Suntem în continuare pe locul 3 în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe. Prețul mediu la noi e de 1.500 de euro pe metru pătrat. În fața noastră sunt doar Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, arată Deloitte Property Index 2024.

Dar față de anul trecut, România a devenit mai accesibilă. Dacă în 2022, aveam nevoie de 6,3 salarii medii brute pentru o locuință de 70 de metri pătrați, anul trecut media a scăzut la 5,9 salarii.

În topul accesibilității suntem pe locul 4, după Danemarca, Norvegia și Italia. Cea mai puțin accesibilă țară europeană este Cehia, unde e nevoie de 13,3 salarii medii brute pentru cumpărarea unei locuințe.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
CLINTON SE REVOLTĂ
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL

Cluj-Napoca e cel mai scump oraș din România, cu o medie de 2.400 de euro pe metrul pătrat, ceea ce ne duce în categoria țărilor unde Capitala nu e cel mai scump oraș.

Și dacă vorbim de scump, Parisul continuă să conducă topul orașelor europene, cu 15.000 de euro pe metrul pătrat, urmat de Munchen și Londra.

Avem însă printre cele mai mari rate ipotecare, de 7,7%, comparativ cu vecinii bulgari unde rata medie este de 2,5%. Peste noi sunt doar polonezii, cu o rată medie ipotecară de 8,1%.

Citește și