• România este pe locul 2 în topul investițiilor străine directe în perioada 2018-2023.
  • Conform raportului Investment Promotion, România a obținut investiții străine de 8,5mld $.
  • Din punct de vedere strategic, Europa emergentă ocupă o poziție geopolitică crucială.
  • Regiunea a deveni un coridor vital pentru rutele de tranzit comercial și energetic.

În sport, locul 2 este primul pierzător. În investiții, treaba stă altfel. Iar România stă bine. 8,5 miliarde de dolari am atras în perioada 2018 – 2023 din străinătate. Asta spune raportul Investment Promotion, realizat de Emerging Europe.

Ce ne spune, mai exact, raportul?

Ne putem bucura de acest loc 2, deși argintul este de multe ori satisfăcător, avem totuși aspecte care necesită ajustări. Ce este îmbucurător aici? În primul rând, faptul că investitorii străini văd în România o destinație în care merită să investească. De ce? Pentru că avem o infrastructură destul de bună și o forță de muncă pregătită și disponibilă, care poate prelua aceste investiții. Într-adevăr, majoritatea banilor intră în sectoare precum software, IT și transporturi, ceea ce subliniază calitatea forței noastre de muncă.

Stabilitatea politică din ultimii ani, susținută de alianța PNL-PSD, a contribuit la această atractivitate pentru investitori, permițând guvernului să legifereze eficient. De asemenea, avem taxe relativ mici, dar există incertitudini privind viitorul fiscal, cu un pachet fiscal aprobat anul trecut și unul posibil în viitor, guvernanții spunând momentan că nu sunt planuri concrete, dar este de urmărit.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

În prezent, economia noastră performează bine, chiar mai bine decât Germania, principalul nostru partener comercial și sursă de investiții străine. Totuși, trebuie să gestionăm corect provocările actuale pentru a menține acest loc 2. Este de remarcat că, atunci când vorbim despre investițiile străine directe pe cap de locuitor, suntem pe locul 14. Ar fi ideal să ne apropiem de economia Germaniei, dar este un drum lung până acolo.

Citește și