• Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.
  • Ciolacu a spus că Guvernul are în vedere și posibilitatea ca România să renunțe la o parte din fondurile europene din cadrul PNRR.
  • Experții Comisiei Europene amintesc că prognoza de primăvară a Bruxelles-ului estimează că România ar urma să aibă un deficit bugetar de 7% din produsul intern brut (PIB) în anul 2025.

România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, care trebuia să aibă valoare totală netă de 2,3 miliarde de euro. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.

Cererea de plată numărul 3, în valoare netă de 2,3 miliarde de euro, a fost depusă de România în decembrie 2023, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). După aceasta, procesul de aprobare la Comisia Europeană trebuia să dureze 2 luni, dar iată că a trecut aproape un an de la depunerea cererii și MIPE și Guvernul României nu au reușit să ia cei 2,3 miliarde de euro.

Un jalon neîndeplinit de România se referă la numirile pe funcții de conducere în companiile de stat din energie și la operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Aici, foștii șefi au demisionat, deși unii dintre ei au rămas interimari chiar dacă au fost considerați incompatibili și în conflict de interese.

Recomandări

ISRAELUL AMENINȚĂ IRANUL
PÎRVULESCU, VIZAT DE DNA
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE
PÎRVULESCU LA DNA
STATISTICI SUMBRE ÎN RO
PAGUBE DUPĂ MILTON

În august 2024, după o vizită la Bruxelles, premierul Ciolacu a spus că Guvernul are în vedere și posibilitatea ca România să renunțe la o parte din fondurile europene din cadrul PNRR pentru a putea păstra actualul prag de impozitare a microîntreprinderilor. 

Comisia Europeană a spus, într-un document, că guvernanții români lucrează la o reformă a regimului de taxare a microîntreprinderii, care are potențialul de a aduce venituri semnificative la bugetul de stat și de a reduce deficitul bugetar pentru anul 2025. 

Citește și