• Recoltele sunt devastate de temperaturile extreme, ridicând prețurile alimentelor.
  • Productivitatea scade, mai ales în munca în aer liber, din cauza temperaturilor ridicate.
  • Creșterea cererii de energie pentru răcire duce la prețuri mai mari la energie.

Canicula afectează grav economia, lovind multiple sectoare. Recoltele sunt devastate de temperaturile extreme, ridicând prețurile alimentelor. Sistemele de sănătate se confruntă cu un val de cazuri legate de căldură, crescând costurile medicale. Productivitatea scade, mai ales în munca în aer liber, iar cererea
de energie pentru răcire duce la creșterea prețurilor la energie.

Cum afectează canicula cererea de energie și ce impact are asupra prețurilor la energie?

„Oamenii probabil vor sta mai mult în casă în con condițiile în care căldura este excesivă afară și vor consuma mult mai multă electricitate pentru răcire. Deci, cumva crește consumul de electricitate și implicit se pune presiune și asupra prețului energiei electrice. Este evident că suntem nevoiți să pornim și mai mult aparatele de aer condiționat”, a explicat Adrian Codîrlașu, analist economic, pentru Aleph News.

Ce soluții există pentru a gestiona creșterea cererii de energie în perioadele de căldură extremă?

„România este relativ independentă pe partea de energie electrică, însă doar pe medie, să zicem, este independentă. De ce? Pentru că în perioadele de vârf crește consumul și se importă, iar în perioadele în care este exces se exportă. Însă importăm la prețuri mari, exportăm la prețuri mici. Deci, pe net ieșim negativ, pe partea de balanță comercială. Ce de făcut? Investiții în energie, iarăși, investiții în transportul de energie și investiții în stocarea de de energie. Mai ales că vedem că suntem în România, capătă o pondere din ce în ce mai mare partea de energie eoliană și solară, însă aceasta depinde de climă. De exemplu, seara, energie solară nu avem. În funcție de cum bate vântul, avem energie eoliană. Cumva, trebuie să existe mecanisme de stocare a acestei energii pentru a zbura în flux continuu de energie și cum a echilibra balanța”, a adăugat Adrian Codîrlașu.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Citește și