• Cererea de credite pentru case a crescut de la începutul anului până acum cu 30%
  • Specialiștii spun că au crescut cerințele pentru locuințe mai mari
  • Arhitecții au observat un trend pentru casele de mărimea unei garsoniere denumite tiny houses, casele de weekend, dar și pentru casele de mari dimensiuni, de la periferie

Din ce în ce mai mulți români vor să se mute la casă. Cererea de credite pentru case a crescut de la începutul anului până acum cu 30%. În primul trimestru din 2021, s-a majorat și cererea pentru închirierea de case, cu 12% față de aceeași perioadă din 2020.

Cătălin Ioniță, coordonatorul departamentului de comunicare de la BCR, spune că au crescut cerințele pentru locuințe mai mari.

Cătălin Ioniță, coordonator departament comunicare BCR: „Au fost achiziționate proprietăți de dimensiuni mai mari. Am observat în primul rând o migrare a clienților de la garsoniere și apartamente de două camere, unde ponderea lor a scăzut, către apartamente mai mari de trei-patru camere, chiar și case.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Arhitectul Patricia Laslau a observat un trend pentru casele de mărimea unei garsoniere denumite tiny houses, casele de weekend, dar și pentru casele de mari dimensiuni, de la periferie.

Patricia Laslau, arhitect: „Chiar dacă își construiesc casa de la zero, românii doresc oarecum o zonă de open space pentru zona de zi. În aceeași încăpere să fie livingul, diningul. În funcție de categoria de vârstă, fiecare își alege cumva stilul, dar trebuie să îl și caracterizeze.”

Andreea Chiriac vrea să se mute la casă. Înainte de a cumpăra locuința, analizează facilitățile din proximitate, cum ar fi grădinița, care va fi necesară când va apărea un copil în viața ei.

Andreeaa Chiriac, client: „Dorim să facem tranziția aceasta de la o locuință mai mică, la o locuința mai mare. Acum depinde de ceea ce îți dorești tu cu adevărat de la locul unde o să locuiești de acum încolo.”