• Pe de o parte, creșterea salariilor în mediul privat poate atrage mai mulți angajați calificați către acest sector.
  • Sectorul public ar putea simți o presiune suplimentară pentru a-și menține atractivitatea.
  • Creșterea salariilor în mediul privat poate reflecta o cerere mai mare de forță de muncă în acest sector.


Diferențele în ritmul de creștere a salariilor pot afecta echilibrul dintre mediul privat și cel public.

Salariile din mediul privat au înregistrat o creștere de 15.2%, în timp ce în sectorul public această creștere a fost de doar 7.7%. Raportul Radiografiei Forței de Muncă din România subliniază că aceste creșteri salariale au un impact semnificativ asupra economiei și a comportamentului de consum al populației.

Creșterea salariilor în mediul privat poate duce la stimularea consumului, dar poate genera și inflație, necesitând o gestionare atentă din partea autorităților.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Emilian Duca: Putem să ne așteptăm ca, până la sfârșitul anului, aceste rate să se egalizeze sau măcar să se apropie de rata inflației

Emilian Duca, analist financiar, spune că aceste diferențe sunt explicabile pentru că există sisteme diferite de indexare în mediul privat, față de sistemul public. „Putem să ne așteptăm ca până la sfârșitul anului aceste rate să se egalizeze sau măcar să se apropie de rata inflației.”


„În ceea ce privește influența în economie creșterile salariale în sectorul public au potențial inflaționist și mai puțin cele din mediul privat”, spune Emilian Duca.

Emilian Duca: „Dacă creșterea salariilor este peste nivelul creșterii productivității din economie, atunci vom avea presiuni inflaționiste.”

„Trebuie să existe un echilibru în salarizarea din mediu privat și cel din mediu propriul că în așa fel încât să fie remunerate inițiativă și munca mai productivă performantă”, a spus Emilian Duca, la Aleph News.

Adrian Bența: Din păcate, aceste creșteri salariale nu au fost primite din perspectiva unui responsabilități suplimentare a persoanelor din sistemul public

Adrian Bența, analist financiar, spune că se fac creștere salarii pentru că puterea de cumpărare a salariaților am scăzut. „Atunci aceștia au cerut majorelor salariale de la angajator pentru a acoperi rata inflației.”

„În sistemul public creșterile de salarii sunt mai mici. Dar să nu uităm că încep cu anii 2018, 2019 au fost creșteri mari de salarii, nesustenabile, dacă ne uităm la deficitul bugetar și nu neapărat care să se reflecte și în calitatea serviciilor publice pe care noi le primi”, spune Adrian Bența.

„Din păcate, aceste creșteri salariale nu au fost primite din perspectiva unui responsabilități suplimentare a persoanelor din sistemul public. Asta nu înseamnă că nu erau necesare”, a spus Adrian Bența, la Aleph News.

Citește și: