• România a reușit să se apropie semnificativ de media europeană în ceea ce privește mulți indicatori economici, printre care și creșterea salariilor.
  • Economiștii analizează și evoluția salariilor și arată că în cea mai defavorizată situație se află 11 județe.
  • Dintre cele 41 de județe ale României, salariile medii depășesc media națională în doar 5 județe.

Veniturile medii din România au înregistrat o creștere în ultimii 10 ani. Aproape că s-au triplat arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB din Cluj. Trei județe din România au înregistrat în perioada 2013-2023 salarii mai mari decât media națională. Îți spun și niște cifre ca să înțelegi mai bine: de la 1579 lei în 2013 la 4584 lei în 2023.

Economiștii analizează și evoluția salariilor și arată că în cea mai defavorizată situație se află 11 județe, în care salariile sunt mai mici decât media națională, iar ritmul lor de creștere a rămas, de asemenea, sub media națională. Pe de altă parte, doar 3 județe au salarii medii mai mari decât media națională și un ritm de creștere al salariilor peste medie.

„Banii care au intrat în țară, inclusiv de la românii care lucrează în străinătate, au contribuit la creșterea economică. Se vede, oriunde te-ai uita în marile orașe, străzile arată mai bine, se fac mai multe investiții, companiile concurează între ele pentru a atrage angajații, iar această criză a forței de muncă a determinat multe dintre companii să crească salariile”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, la Aleph News.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Citește și