• Musk putea să facă și să spună orice: a fost chiar numit Persoana Anului 2021 de către Time.
  • La începutul anului 2022, Musk a decis că are puterea de a „repara” de unul singur întregul concept de libertate de exprimare.
  • Musk este în mod curios sărac în numerar. Documentele publice depuse în martie arată că aproximativ 63% din acele acțiuni sunt „garanție pentru a asigura anumite datorii personale”.

Din 2019 până în 2022, părea că fiecare mișcare a lui Musk dădea rezultate extraordinare. Tesla a fost constant profitabilă pentru prima dată în istoria sa, iar stocul său a crescut pe măsură ce noua sa fabrică masivă din Shanghai a crescut producția. Rachetele SpaceX au captivat atenția publicului. Chiar și atunci când au explodat, toată lumea încă aplauda. Acuzațiile de corupție au trecut chiar pe lângă el. Musk putea să facă și să spună orice: a fost numit chiar Persoana Anului 2021 de către Time.

Apoi Musk a făcut ceea ce face în mod inevitabil orice „jucător” dependent de risc: și-a împins norocul prea departe. Încrederea excesivă și iluziile de control au dus la un șir de decizii proaste, imperiul lui Elon prăbușindu-se rapid.

Schimbarea norocului a fost evidentă la The New York Times Dealbook Conference, săptămâna trecută. În timpul unui interviu cu gazda Andrew Ross Sorkin, acesta spune că s-a înfuriat chiar pe oamenii care vor dicta soarta Twitter, a părut derutat de întrebările cheie despre viitorul companiilor sale și și-a oferit nescuze pentru comportamentul său neclintit și antisocial în mediul online.

Recomandări

APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP
BEYONCE FACE SHOW
CUM AU APĂRUT FELICITĂRILE?

S-ar putea să găsească o modalitate de a evita calamitatea, așa cum a făcut și în trecut, dar acest blocaj este mult mai strâns decât precedentul, scrie Business Insider. Musk trebuie să se confrunte cu datorii de peste 13 miliarde de dolari care încă îngreunează un Twitter care se scufundă rapid, profiturile Tesla în scădere din cauza lipsei cererii și a noilor produse și o lume care este în general sătulă de slăbiciunea lui. În lumea lui Elon Musk, totul este legat de bani – problemele de la o afacere se scurg în celelalte. De aceea Elon este excepțional de încăpăţânat, ne spune Business Insider.

2018, anul în care a început colapsul

În anul 2018, Musk pariase viitorul Tesla pe Model 3. Cu un preț de pornire prevăzut de 30.000 de dolari, mașina trebuia să facă vehiculele electrice accesibile șoferilor care nu își puteau permite prețuri de lux. Dar investitorii Tesla au devenit din ce în ce mai neliniştiţi pe măsură ce modelul a rămas prins în ceea ce Musk a numit „iad de producţie”.

Musk a devenit, de asemenea, mai activ pe Twitter în această perioadă, adesea cu rezultate neregulate. Când un scafandru profesionist s-a plâns că Musk distrage atenția de la eforturile de a salva o echipă de fotbal pentru copii care fusese prinsă într-o peșteră din Thailanda, Musk l-a numit pe scafandru „pedo” și l-a hărțuit pe Twitter. A folosit platforma pentru a se văita despre mass-media, a ataca investitorii care pariază împotriva acțiunilor Tesla și chiar a scris pe Twitter că va lua Tesla în privat la prețul de 420 de dolari pe acțiune atunci când nu există o astfel de tranzacție. Tesla a fost – după cum a recunoscut Musk mai târziu – „aproape de moarte”, iar „iadul producției” al verii era pe cale să se transforme în „iadul logisticii” al toamnei.

Datoriile față de Boy Scouts

La începutul anului 2022, Musk a decis că are puterea de a „repara” de unul singur întregul concept de libertate de exprimare; având în vedere că este dependent de adorația pe care o primește de la Twitter, de acolo s-a gândit că va începe.

Musk a început să construiască o participație la Twitter la începutul anului 2022, apoi s-a oferit să o cumpere definitiv. A oferit un preț atât de ridicol de mare, încât Consiliul nu a putut spune nu. La scurt timp după încheierea înțelegerii, Musk și-a epuizat toate ideile de a îmbunătății platforma și a rămas cu foști angajați supărați, agenți de publicitate sceptici, un nou nume teribil și o grămadă 3de datorii față de Boy Scouts de pe Wall Street.

Din cauza modului în care funcționează Musk, necazurile companiei de social media reprezintă o amenințare pentru întregul său imperiu de afaceri. În ciuda faptului că este cea mai bogată persoană din lume, Musk este în mod curios sărac în numerar. El nu primește un salariu de la Tesla și, deși deține aproximativ 20% din producătorul de vehicule electrice, documentele publice depuse în martie arată că aproximativ 63% din acele acțiuni sunt „gajate ca garanție pentru a asigura anumite datorii personale”.

Potrivit rapoartelor, băncile care dețin datoria Twitter se așteaptă deja să primească o lovitură de 2 miliarde de dolari atunci când o vor putea vinde în sfârșit. Nu este greu de înțeles de ce.

Citește și