• O avalanșă de conținut generat de Inteligența Artificială a revoltat industria muzicală.
  • Platforma Spotify ia măsuri drastice împotriva roboților care se dau drept ascultători.
  • Aplicația a eliminat mii de melodii.

În ultimele luni, numărul melodiilor generate de Inteligența Artificială este tot mai mare. Acest tip de piese „inundă” zilnic platformele de muzică. Cea mai mare afacere de streaming audio, Spotify, a eliminat recent aproximativ 7% din piesele care fuseseră încărcate de Boomy, echivalentul a „zeci de mii” de melodii, scrie Financial Times.

Gigantul discografic Universal Music a semnalat tuturor platformelor principale că a văzut o activitate suspectă de streaming pe piesele de pe Boomy. Melodiile Boomy au fost eliminate din cauza suspiciunilor de „streaming artificial”: roboți online care se prezintă ca fiind ascultători umani pentru a umfla numărul de audiență pentru anumite melodii.

Boomy, un start-up muzical care folosește Inteligență Artificială ca să genereze piese muzicale, a fost lansat în urmă cu doi ani. Acesta permite utilizatorilor să aleagă diverse stiluri sau descriptori, cum ar fi „ritmuri rap”, pentru a genera o piesă în automat. Utilizatorii pot să lanseze piese muzicale către serviciile de streaming, unde vor genera plăți de drepturi de autor. Boomy, cu sediul în California, spune că utilizatorii săi au creat peste 14 milioane de melodii.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Spotify a confirmat că a eliminat o parte din conținutul platformei Boomy. „Streamingul artificial este o problemă de lungă durată, la nivelul întregii industrii, pe care Spotify se străduiește să o elimine din întregul nostru serviciu”, a declarat compania.

Grainge, directorul executiv al Universal, a declarat săptămâna trecută investitorilor că „recenta dezvoltare explozivă a inteligenței artificiale generative, dacă nu este controlată, va crește atât fluxul de conținut nedorit pe platforme, cât va crea și probleme în ceea ce privește legislația existentă a drepturilor de autor”.

Financial Times a relatat luna trecută că Universal a trimis o scrisoare serviciilor de streaming în care le cere să ia măsuri drastice împotriva utilizării Inteligenței Artificiale generative pe platformele lor. În aceeași săptămână, o melodie care a folosit A.I pentru a imita vocile lui Drake și The Weeknd a devenit virală pe platformele de streaming.

Săptămâna trecută, Daniel Ek, șeful Spotify, a declarat analiștilor: „Nu cred că am mai văzut așa ceva în tehnologie”, referitor la cât de repede progresează tehnologia AI. Boomy a reluat în weekend trimiterea de piese noi către Spotify. Cele două platforme negociază. Compania a declarat: „Boomy este categoric împotriva oricărui tip de manipulare sau streaming artificial. Lucrăm cu partenerii din industrie pentru a rezolva această problemă”.

Citește și