• În funcție de generația din care face parte, CEO-ul român înțelege diferit poziția de lider.
  • Piața muncii din România e condusă de patru generații de lideri. Cei mai mulți lideri aparțin generațiilor „Baby Boomers”, X și Y.
  • Cei din generația Z conduc, în mare parte, start-up-uri. Generația Z este și cea mai atrasă de tehnologie și automatizare.

Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce fel de CEO eşti. Patru generații de lideri ne conduc la muncă: baby boomers și generațiile X, Y și Z.

În funcție de generația din care face parte, CEO-ul român înțelege diferit poziția de lider. Cele mai prezente în piața muncii sunt primele trei generații. Deși mai puțini, cei din Generația Z vin tare din urmă, în special pentru că sunt cei care conduc diverse start-up-uri, scrie Business Magazin.

Liderii din generația Baby Boomers țin foarte mult la ierarhie, autoritate și tradiție. Unui astfel de lider nu-i place prea tare tehnologia și nici schimbarea, asta pentru că au crescut într-un sistem de așa natură.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

În schimb, liderii din generația X preferă să conducă prin propriul exemplu. Se implică foarte mult în problemele întâmpinate de echipă și intervin acolo unde este necesar. Sunt mai motivați individual și vor în echipa lor oameni corecți, onești și competenți.

Baby Boomers(1945 – 1964)

  • autoritate
  • ierarhie
  • tradiție

Generația X(1965 – 1980)

  • autonomie
  • corectitudine
  • competență

Între 1980 și 1994 s-au născut liderii din generația Y: cei pentru care relațiile sunt cele mai importante. Sunt flexibili și aleg munca în echipă, asta pentru că își doresc să atingă obiectivele și misiunea organizației pe care o conduc. Munca e muncă, viață e viață. Milenialii nu trăiesc pentru a munci, și caută să se bucure cât mai mult de viață, în afara biroului. Caută procese rapide de lucru și au un coeficient ridicat de inteligență emoțională. Deși avem impresia că tinerii nu ascultă niciodată, iată că liderii din generația Z sunt cei care ascultă cel mai mult. Este prima generație care nu cunoaște viața fără internet și este atrasă de tehnologie, iar ca stil de conducere, preferă munca în echipă.

Generația Y(1980 – 1995)

  • muncă în echipă
  • construiesc relații
  • flexibilitate

Generația Z (1995 – 2010)

  • proactivitate
  • orientați către tehnologie
  • comunicare
  1. Faptul că avem patru generații de lideri în piața muncii, nu ridică din start niște probleme? Mentalități diferite, însă aceleași obiective de atins.
  2. Să fie generația Y prima care face trecerea către libertate? Milenialii pun accent pe viața în afara muncii, însă sunt în același timp crescuți și în comunism și în capitalism, de asta se spune de multe ori că sunt o generație de compromis
  3. Putem avea încredere că generația Z este formată din lideri suficienți de puternici? Au crescut și s-au dezvoltat într-o lume cu de toate, prea puține lipsuri, prea puține provocări.

Baby Boomers (1945-1964) preferă lanțul de comandă, nu sunt foarte educaţi tehnologic şi, în general, nu prea le surâde ideea de schimbare. Valorile care îi impresionează sunt autoritatea, ierarhia și tradiția, trasează un drum și predau ștafeta nivelului 2.

Generaţia X (1965 – 1980) preferă stilul de lucru prin model, nu e interesată de autoritate, pune accent pe corectitudine, competenţă şi onestitate, uneori brutală.

Generaţia Y (Millennials 1980 – 1995) este o cohortă flexibilă, care face eforturi să atingă cerinţele unui stil de leadership care se potriveşte cu stilul lor de viaţă. Munca în echipă înlocuiește managementul autoritar. Una dintre valorile lor importante este nevoia lor de a construi relaţii. Milenialii nu trăiesc pentru a munci, ci muncesc ca să aibă resurse să își trăiască viața cum le place.