• Nasa a declarat anterior că Butch și Suni au o stare de spirit bună și sunt în contact regulat cu familiile lor.
  • Capsula a fost considerată prea riscantă pentru a-i duce acasă.
  • Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al Nasa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ambii astronauți erau pasionați de meseria lor.

Nava spațială Starliner de la Boeing și-a început călătoria înapoi spre Pământ, însă astronauții pe care ar fi trebuit să îi transporte au rămas pe Stația Spațială Internațională. Nava goală, care a fost trecută în modul autonom, s-a desprins de laboratorul orbital, scrie BBC.

Capsula, care a suferit probleme tehnice după ce a fost lansată cu Butch Wilmore și Suni Williams de la Nasa la bord, a fost considerată prea riscantă pentru a-i duce acasă. Aceștia se vor întoarce în schimb la bordul unei nave SpaceX Crew Dragon, dar nu înainte de februarie – prelungind astfel șederea de opt zile pe ISS la opt luni.

Zborul de întoarcere al Starliner va dura șase ore, iar după ce va reintra în atmosfera terestră, va folosi parașutele pentru a-și încetini coborârea și va ateriza sâmbătă la portul spațial White Sands din New Mexico.

Recomandări

TRUMP E ATACAT
CE VREA ISRAELUL
UNDE SE ASCUND OLIGARHII?
VILLA PALMIERI E SCOASĂ LA VÂNZARE
BORIS INUNDĂ EUROPA
PROPUNEREA LUI MACRON

Nasa a declarat anterior că Butch și Suni au o stare de spirit bună și sunt în contact regulat cu familiile lor.
Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al Nasa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ambii astronauți erau pasionați de meseria lor.

„Ei înțeleg acum importanța de a merge mai departe și… de a aduce vehiculul înapoi în siguranță”.
Acesta a fost primul zbor de testare al navei spațiale Starliner de la Boeing cu astronauți la bord. Dar a fost afectată de probleme la scurt timp după ce a decolat de la Cape Canaveral, în Florida, pe 5 iunie. Capsula a înregistrat scurgeri de heliu, care împinge combustibilul în sistemul de propulsie, iar câteva dintre propulsoarele sale nu au funcționat corespunzător.

Citește și