• Compania a declarat că o vânzare forțată nu ar schimba fluxurile de date sau accesul la acestea.
  • Casa Albă nu a răspuns încă la o solicitare de comentarii din partea BBC News.
  • De ani de zile, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea că datele din populara aplicație ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez.

Guvernul american spune că TikTok ar trebui vândut, altfel riscă o posibilă interdicție în țară. Aplicația de partajare de videoclipuri, deținută de compania chineză ByteDance, este acuzată că reprezintă un risc pentru securitatea națională prin datele colectate de la milioane de utilizatori.

Cererea de schimbare a proprietarului, raportată pentru prima dată de Wall Street Journal (WSJ), a fost confirmată pentru BBC News de către TikTok. Compania a declarat că o vânzare forțată nu ar schimba fluxurile de date sau accesul la acestea. Casa Albă nu a răspuns încă la o solicitare de comentarii din partea BBC News.

De ani de zile, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea că datele din populara aplicație ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez. Potrivit WSJ, administrația președintelui american Joe Biden dorește ca ByteDance să se despartă de TikTok pentru a crea o ruptură clară cu China.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ziarul a precizat că Comitetul pentru Investiții Străine în Statele Unite (CFIUS), care supraveghează riscurile de securitate națională, a recomandat în unanimitate ca ByteDance să se despartă de TikTok.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că nu contestă informațiile prezentate de WSJ și a confirmat că a fost contactat de CFIUS. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a declarat că reportajul a fost exagerat și că nu era clar ce înseamnă cesiune” în practică.

Dacă obiectivul este protejarea securității naționale, dezinvestirea nu rezolvă problema: o schimbare de proprietate nu ar impune noi restricții asupra fluxurilor de date sau a accesului”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Cel mai bun mod de a răspunde preocupărilor legate de securitatea națională este prin protecția transparentă, cu sediul în SUA, a datelor și sistemelor utilizatorilor americani”. O interdicție a fost amenințată pentru prima dată sub președintele de atunci, Donald Trump, în 2020. Cu toate acestea, administrația lui Biden a avut, de asemenea, o părere proastă despre rețeaua socială. TikTok adună cantități uriașe de date despre utilizatorii săi, similar cu Instagram și Twitter.

Poate prelua date biometrice de la utilizatori și are acces la date de localizare. Teama este că aceste informații ar putea fi transmise guvernului chinez. TikTok afirmă că a întreprins un efort pentru a muta toate datele din SUA în SUA, ca parte a unei inițiative pe care o numește Project Texas. Compania a declarat pentru BBC News că încă intenționează să meargă mai departe cu acest plan.